Na ivici rata... Proključalo je: Dignuti borbeni avioni

Tajvan je podigao borbene avione, stavio svoju mornaricu u stanje pripravnosti i aktivirao raketne sisteme.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 01.02.2023.

14:46

Na ivici rata... Proključalo je: Dignuti borbeni avioni
Foto: Profimedia

To je odgovor Tajvana na pojavu 43 kineska vojna aviona u neposrednoj blizini svoje teritorije, prenosi AP.

Peking je napravio prvi korak da uznemiri i zastraši samoupravnu ostrvsku demokratiju.

Tajvansko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je 20 kineskih aviona prešlo središnju liniju u utorak u Tajvanskom moreuzu, koji je dugo bio nezvanična tampon zona između strana koje su se podelile tokom građanskog rata 1949. godine.

Podsetimo, general američkog vazduhoplovstva Majk Minihan nedavno je upozorio oficire da budu spremni za sukob između SAD i Kine oko Tajvana, za koji kaže da će se dogoditi 2025. godine. Nije jasno šta je podstaklo kinesku akciju, iako je do nje došlo neposredno uoči posete Pekingu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji će postati najviši zvaničnik koji je posetio Kinu od izbora predsednika Džoa Bajdena 2020. godine.

Kina je u avgustu, posle posete Tajpeju tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, organizovala ratne igre u blizini Tajvana. Kineske oružane snage su početkom januara organizovale i "zajedničke patrole borbene gotovosti i borbene vežbe" u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana.

Kina tvrdi da je ostrvo Tajvan njena teritorija, koju će zauzeti silom ako bude potrebno. Velika većina Tajvanaca se protivi prelasku pod kontrolu kineske autoritarne Komunističke partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: