Poznato je: Južna Koreja – 3. februara

Južna Koreja će 3. februara testirati novu balističku raketu velike snage, poznatu kao "Hjunmu-5"

M. J.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To se dešava kao deo napora da odvrati pretnje koje predstavlja Severna Koreja, izvestila je u sredu korejska novinska agencija, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Očekuje se da će južnokorejska agencija za razvoj odbrane izvesti probno lansiranje rakete sa poligona Anheung u okrugu Taean, koji se nalazi 150 kilometara jugozapadno od Seula, javila je novinska agencija.

Upozorenje za navigaciju je već izdato za područja oko poligona za petak i subotu.

Raketa može da nosi bojevu glavu od oko 8-9 kilograma i može da se spusti brzinom od 10 maha, navodi novinska agencija. Maksimalni domet rakete još uvek nije poznat, a posmatrači veruju da bi mogao da pređe 3.000 kilometara, preneli su mediji.

"Hjunmu-5" bi mogao da postane važan deo korejske strategije masovnog kažnjavanja i odmazde, plana da se "onesposobi" severnokorejsko rukovodstvo u slučaju velikog sukoba sa susednom zemljom.

Prošle godine, Seul je uspešno testirao raketu "Hjunmu-4" sa podmornice sa dometom od oko 500 kilometara. Projektil takođe razvija Seul, a mediji izveštavaju da bi uskoro mogla da bude stavljena u upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu