"Ne može ZSO" i "Albanaca u Srbiji ima više nego Srba na tzv. Kosovu"

Priština -- Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da formiranje Zajednice srpskih opština na tzv. Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/EFE/FILIP SINGER
EPA/EFE/FILIP SINGER

On je rekao i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, kazao da je Kosovo multietničko "iako od proglašenja nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci".

"Formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike", rekao je Kurti.

Dodao je da "Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara".

"I na kraju, ali ne i najmanje važno, Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu", rekao je Kurti u Uroševcu, preneo je Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu