Šmit u Beogradu; Razgovarao s Brnabić i Orlićem

Beograd -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit boravi danas u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

On se sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabić, a na sastanku je bilo reči o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.

Brnabić je podsetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredeljena i otvorena za razvoj dobrosusedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima, saopšteno je iz Vlade Stbije.

Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsednik Republike Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona.

Prema njenim rečima, Srbija pruža i mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takodje veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima.

Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Premijerka je i ovom prilikom ponovila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i poverljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbednosti štićene ličnosti.

Premijerka se ujedno zahvalila sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumevanju.

Ocenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, visoki predstavnik Šmit je istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Saveta za sprovodjenje mira o tome izvestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, visoki predstavnik Šmit saglasio se sa premijerkom da je stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važan, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera.

Sastanak i sa Orlićem

Osim s premijerkom, Šmit je razgovarao i s predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Vladimirom Orlićem, a na tom sastanku je zaključeno da je očuvanje mira od presudnog značaja za sveukupni napredak Zapadnog Balkana i predstavlja svojevrsnu garanciju mladima za budućnost.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika parlamenta, Orlić je tokom sastanka poručio da Republika Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa BiH i da je opredeljena za razvoj saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata i ekonomskoj saradnji.

On je istakao da politiku mira, stabilnosti i progresa za sve u regionu država Srbija vodi bez izuzetka. "To je politika presednika Republike Aleksandra Vučića, a iza iste stoji i naša Narodna skupština, kao i Vlada Srbije", poručio je Orlić.

Kristijan Šmit je pozdravio uspehe koje je Republika Srbija postigla kada je reč o ekonomiji, ocenjujući ih kao impresivan primer drugima. Takođe, ukazao je na značaj ekonomske saradnje i povezivanja, kao snažnog koraka napred ka evropskoj integraciji čitavog regiona.

Orlić je poručio da "najznačajniji napredak dolazi kada radimo zajednički i progres koji smo mi postigli želimo svima u regionu". Kako je istakao, odnos Republike Srbije prema teritorijalnom integritetu BiH, odnosno poštovanju Dejtonskog sporazuma, poznat je i nepromenjen. "Za nas je ovo principijelno pitanje Republika Srbija suverenitet i teritorijalni integritet drugih država poštuje bez izuzetka, i očekujemo da se isto poštuje i kada je reč o našoj zemlji", rekao je Orlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu