Ruska tajna služba privela tri osnovca; preti im doživotna robija?

Ruska tajna služba FSB privela je tri učenika osmog razreda škole u ​​Čehovu kod Moskve jer su sabotirali železničku prugu koja vodi od Moskve do Kurska.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kursk je inače grad na granici sa Ukrajinom.

Kako je prenela državna agencija TASS, pozivajući se na istragu, neko je kontaktirao studente putem društvenih mreža i ponudio im novčanu nagradu ako naprave "oštećenje železničke infrastrukture".

Momci su sve snimali da bi dokazali naručitelju da su izvršili zadatak.

TASS ne navodi kakva je šteta pričinjena, ko je bio naručilac, niti o kojoj nagradi je reč. Međutim, navodi se da bi, bez obzira na maloletne osobe, ukoliko napad bude okvalifikovan kao diverzija ili terorizam, mogli dobiti kaznu od 10 godina, kao i doživotni zatvor.

Ruski mediji zato pozivaju roditelje da provere s kim se njihova deca dopisuju na društvenim mrežama, a FSB poziva roditelje i decu da "budu na oprezu".

Međutim, ovo nije jedini takav slučaj. Ruski nezavisni portal Meduza, koji je rusko Ministarstvo pravde proglasilo "stranim agentom" i "nepoželjnim medijem na teritoriji Rusije", prenosi da su u ruskoj republici Baškortostan uhapšena četiri studenta koji su pokušali da podmetnu požar na lokalnoj pruzi. Studenti su uhapšeni i preti im kazna do 20 godina zatvora.

Takođe, telegram kanal Astra je objavio da su u Burjatiji, republici na Bajkalskom jezeru, uhapšena trojica mladića zbog diverzije. Oni su, kako se navodi u optužnici, uništili nekoliko železničkih releja na lokalnoj pruzi i za to dobili novčanu "odštetu" od oko 400 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu