Ruska tajna služba privela tri osnovca; preti im doživotna robija?

Ruska tajna služba FSB privela je tri učenika osmog razreda škole u ​​Čehovu kod Moskve jer su sabotirali železničku prugu koja vodi od Moskve do Kurska.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 31.01.2023.

22:46

Ruska tajna služba privela tri osnovca; preti im doživotna robija?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kursk je inače grad na granici sa Ukrajinom.

Kako je prenela državna agencija TASS, pozivajući se na istragu, neko je kontaktirao studente putem društvenih mreža i ponudio im novčanu nagradu ako naprave "oštećenje železničke infrastrukture".

Momci su sve snimali da bi dokazali naručitelju da su izvršili zadatak.

TASS ne navodi kakva je šteta pričinjena, ko je bio naručilac, niti o kojoj nagradi je reč. Međutim, navodi se da bi, bez obzira na maloletne osobe, ukoliko napad bude okvalifikovan kao diverzija ili terorizam, mogli dobiti kaznu od 10 godina, kao i doživotni zatvor.

Ruski mediji zato pozivaju roditelje da provere s kim se njihova deca dopisuju na društvenim mrežama, a FSB poziva roditelje i decu da "budu na oprezu".

Međutim, ovo nije jedini takav slučaj. Ruski nezavisni portal Meduza, koji je rusko Ministarstvo pravde proglasilo "stranim agentom" i "nepoželjnim medijem na teritoriji Rusije", prenosi da su u ruskoj republici Baškortostan uhapšena četiri studenta koji su pokušali da podmetnu požar na lokalnoj pruzi. Studenti su uhapšeni i preti im kazna do 20 godina zatvora.

Takođe, telegram kanal Astra je objavio da su u Burjatiji, republici na Bajkalskom jezeru, uhapšena trojica mladića zbog diverzije. Oni su, kako se navodi u optužnici, uništili nekoliko železničkih releja na lokalnoj pruzi i za to dobili novčanu "odštetu" od oko 400 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: