"Može da se proširi van Ukrajine, pretvoriće se u nuklearnu"

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozvao je NATO da isporuči Kijevu borbene avione zapadne proizvodnje i rakete dugog dometa.

Izvor: RT

Utorak, 31.01.2023.

14:42

EPA/STRINGER

Moskva je izjavila da predsednik Litvanije nije razmotrio potencijalne posledice.

"Video sam crvene linije koje nismo povukli mi", rekao je litvanski lider u intervjuu za televiziju, i dodao da Rusija pokušava da ih privuče, koristeći strah i pretnje.

On je pohvalio prethodne slučajeve kada je NATO prešao "ruske crvene linije", kao što je zeleno svetlo za snabdevanje Ukrajine glavnih borbenih tenkova zapadne proizvodnje.

Redovi "postoje samo u našim glavama" i mogu se zanemariti, sugerisao je litvanski predsednik.

Kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su baltičke države zajedno sa Poljskom "očigledno spremne da urade sve da izazovu još više konfrontacije i verovatno ne razmišljaju o posledicama".

Peskov je dodao da je žalosno što zemlje koje služe kao lokomotive svih evropskih procesa ne deluju kao protivteža takvom uticaju.

Zapad tvrdio: Uzdržani smo

Zapadne zemlje su tvrdile da pokazuju uzdržanost u vojnoj pomoći Ukrajini kako bi izbegle da budu uvučene u direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

Međutim, sve napredniji sistemi naoružanja isporučeni su Kijevu tokom celog sukoba.

Moskva veruje da su ukrajinski donatori dugo učestvovali u ratu protiv Rusije.

Neki ruski zvaničnici su upozorili da bi kriza mogla da se proširi van Ukrajine i da se pretvori u nuklearnu, ako se trend nastavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: