Blinken traži: Uspostavite mir

Američki državni sekretar Antoni Blinken završava danas svoju dvodnevnu posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2023.

13:47

Blinken traži: Uspostavite mir
Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed, Pool

U jeku novog talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca je ponovo apelovao apel na uspostavljanje mira između dve strane.

Blinken se sastao danas u Ramali na Zapadnoj obali sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom dan nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom kojeg je istakao značaj koji Bajdenova administracija pridaje trajnom rešavanju dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Rojters.

Međutim, osim podsticaja deeskalaciji tenzija, Blinken nije ponudio novu američku inicijativu.

Netanjahuovom krajnje desničarskom vladom dominiraju predstavnici tvrde političke opcije koji se protive palestinskoj državnosti i malo je verovatno da su spremni da učine makar i minimalne ustupke.

Blinkenova poseta dolazi usred jednog od najsmrtonosnijih perioda na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, a nasilje je dodatno zakomplikovalo ionako teške pokušaje administracije u Vašingtonu da pronađe zajednički jezik sa novom Netanjahuovom vladom.

U Ramali se očekivalo da će Blinken razgovarati o odluci palestinskih vlasti da obustave bezbednosne veze i koordinaciju sa Izraelom. Iako su bezbednosne veze i koordinacija u prošlosti pomogale da se obuzda nasilje, duboko su nepopularne među Palestincima koji optužuju Abasa da deluje kao "podizvođač radova za izraelsku vojsku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: