Objavljeni indeksi korupcije u Evropi: Najgori su...

U Evropskoj uniji Mađarska ima najgori indeks korupcije u javnom sektoru, ocenjuje se u najnovijem izveštaju organizacije Transparensi internešenel.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/BIEL ALINO
EPA-EFE/BIEL ALINO

Sa ocenama u rasponu od 42 do 46 od mogućih 100, Mađšarska, Bugarska i Rumunija su daleko iza skandinavskih zemalja.

Prema Indeksu percepcije korupcije nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije za 2022. godinu, Danska je proglašena najboljom sa indeksom 90, a za njom su Finska (87) i Švedska (83).

Danska i Finska su takođe na vrhu svetske rang liste, a Finska se izjednačava sa Novim Zelandom (87), zahvaljujući svojim "snažnim demokratskim institucijama i poštovanju ljudskih prava", dok su Sirija i Južni Sudan (13) i Somalija (12), kao zemlje "umešane u dugotrajne sukobe", na dnu te liste.

Luksemburg, Velika Britanija i Austrija su zabeležile značajan pad u odnosu na 2017. godinu, dok je Irska jedina zemlja članica EU čija se ocena poboljšala.

Moldavija, koja je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU, takođe je poboljšala svoj rezultat. Sa ocenom 28, Rusija ima jedan od najnižih rezultata u Istočnoj Evropi, a rat u Ukrajini ocenjuju kao "oštar podsetnik na pretnju koju korupcija i odsustvo odgovornosti vlade predstavljaju za globalni mir i bezbednost" , navodi se u saopštenju objavljenom uz izveštaj.

Ukrajinska ocena je nešto viša (33), ali ta zemlja "preduzima važne reforme i stalno napreduje" od početka rata, tvrdi se u izveštaju.

Velika Britanija i Katar su na istorijskom minimumu ove godine, iako za Dohu izveštaj ne povlači direktnu vezu sa takozvanim korupcijskim skandalom "Katargejt" koji je potresao Brisel.

Prema najnovijim podacima Srbija na globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi, sa 96. na 101. poziciju, rečeno je na konferenciji za novinare u Transparentnosti Srbija. Ovogodišnji skor Srbije najlošiji je u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja.

Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom, rekla je izvršna direktorka Transparentnost Srbija Bojana Medenica i dodala da kada je reč o regionu situacija je najbolja u Sloveniji gde je indeks lane bio 56, zatim u Hrvatskoj sa indeksom 50.

Indeks koristi podatke ankete zasnovane na intervjuima sa stručnjacima i poslovnim ljudima iz različitih izvora (uključujući Svetsku banku i Svetski ekonomski forum) kako bi rangirao 180 zemalja širom sveta prema njihovom percipiranom nivou korupcije, na skali od nula, što znači visoko korumpiran, do 100.

Definicija "korupcije" fokusira se na konkretne primere koji uključuju javne službenike, od podmićivanja do preusmeravanja javnih sredstava, kao i na sposobnost vlada da obuzda korupciju u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu