Erdogan će ipak šokirati; "To je sada nemoguće"

Parlament Turske ne može u sadašnjim uslovima da ratifikuje protokol o članstvu Švedske i Finske u NATO-u, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/NECATI SAVAS
EPA-EFE/NECATI SAVAS

To je nemoguće, dodao je on.

"Ministar inostranih poslova švedske vlade nam je došao u posetu. Bio je u parlamentu, sastao se s predstavnicima partija. On je čuo da sve partije saopštavaju isto, da bez ispunjavanja obaveza prema nama ratifikacija nije moguća", istakao je Čavušoglu.

“Zbog toga u sadašnjim uslovima ne treba govoriti o odobravanju tog dokumenta“, rekao je on još, na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim kolegom Petrom Sijartom.

Šef turske diplomatije je naglasio da, “ukoliko Švedska ispuni svoje obaveze“, Ankara može da sedne i da pregovara sa Stokholmom. “U ovom trenutku, međutim, ne možemo da podržimo članstvo Švedske u NATO-u“, rekao je turski ministar.

Čavušoglu je, međutim, istakao da bi Ankara mogla u pozitivnom ključu da razmotri članstvo Finske u NATO-u, ukoliko Helsinki i Severnoatlantska alijansa odluče da se Finska prijavi za članstvo odvojeno od Švedske.

“Od početka procesa u vezi s Finskom mi smo rekli da na to gledamo pozitivno. Poštovani gospodin predsednik (Erdogan) je to ponovio nedavno, na sastanku s predstavnicima omladine. NATO, međutim, želi da proces dveju zemalja (Švedske i Finske) ide paralelno. Te dve zemlje se drže tog stava. Ako bude doneta odluka o odvojenim zahtevima, kako je izjavio naš predsednik, možemo pozitivno da gledamo na zahtev Finske“, rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, Turska u ovom trenutku kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u vidi u pozitivnijem svetlu nego kandidaturu Švedske.

Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja prošle godine, predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za stupanje u Alijansu. Zahteve Švedske i Finske nisu ratifikovale samo dve od 30 zemalja – Mađarska i Turska.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da bi Ankara mogla da prihvati odluku o članstvu Finske u NATO-u, koja će “šokirati“ Švedsku.

Ministar inostranih poslova Švedske Tobijas Bilstrem ranije je izjavio da je zbog akcije spaljivanja Kurana proces stupanja te kraljevine u NATO obustavljen, ali je dodao da se nada da će dogovor s Ankarom biti postignut na samitu šefova diplomatije zemalja Alijanse koji se održava u maju, u Viljnusu.

Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto izjavio je da je moguće da se nastavi procedura ratifikacije zahteva te zemlje za članstvo u NATO-u odvojeno od Švedske, ali je potom povukao svoju izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu