Zbog afere "Katargejt" Evropski parlament ukida imunitet poslanicima

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta (EP) jutros je jednoglasno izglasao ukidanje imuniteta Marku Tarabeli i Andrei Kocolinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian

Manon Obri, poslanica iz Francuske, član grupe Levica i izvestiteljka za ovaj dosije imuniteta, je izjavila da je glasanje bilo "nedvosmisleno".

Glasanje sada mora biti potvrđeno na plenarnoj sednici u četvrtak. Poslanici kažu da su želeli da brzo reaguju kako bi omogućili pravosuđu u Belgiji da završi istragu o "Katargejtu".

Obri je, međutim, izjavila da je "više zabrinuta" zbog političkih reformi koje “Katargejt” treba da pokrene i smatra da političke grupe u EP i predsednica Roberta Mecola u suštini "sahranjuju" predloge za institucionalne reforme u EP.

"Danas ništa ne može garantovati šta će se dogoditi s obzirom na slab politički odgovor. Međutim, od toga zavisi kredibilitet ovog parlamenta i evropske demokratije", izjavila je Obri.

Evropski parlament će morati da potvrdi ovu odluku oduzimanja imuniteta glasanjem na plenarnoj sednici u četvrtak, 2. februara. Belgijski poslanik EP Tarabela je trebalo da bude saslušan u ovoj proceduri, ali je tražio da ne bude.

U pismu u koje su belgijski mediji imali uvid, a koje je Tarabela poslao 23. januara Odboru za pravna pitanja EP, on je napisao: "Čini mi se da pitanje ukidanja mog imuniteta ne mora da se raspravlja; ono se naravno mora ukinuti. Iako sam potpuno svestan mogućih posledica ovog skidanja imuniteta, i sam sam za to. Želim da se borim!", piše Tarabela koji tvrdi da je nevin.

Andrea Kocolino takođe osporava bilo kakvu svoju umešanost u korupciju. Belgijska istraga je otkrila veliku mrežu korupcije u kojoj su Katar i Maroko navodno potplaćivali poslanike u EP, a za uzvrat tražili da se u evropskom zakonodavnom domu izglasavaju odluke povoljne za te dve zemlje.

Pjer Antonio Panceri, bivši italijanski poslanik u EP, je potpisao pokajanje i rekao istražiteljima da će sarađivati sa tužilaštvom i izneti celu istinu o ovom slučaju.

Za uzvrat je dobio smanjenje kazne na godinu dana zatvora, kaznu od 80.000 evra i konfiskaciju imovine od milion evra. On je optužio dvojicu evropskih socijalista da su iz njegovih ruku primili novac koji je i sam dobio od Katara. Smatra se da je Panceri mozak ove ogromne mreže navodne korupcije, blizak Marku Tarabeli i Kocolinu.

Belgijska istraga je otkrila ovaj slučaj u decembru prošle godine i uhapsila potpredsednicu EP Evu Kaili. Navodi se da su političari iz političke grupe socijalista u EP i njihovi saradnici, porodice i lobisti primali novac u zamenu za uticaj u EP. Istragu vode belgijske, italijanske i grčke vlasti sa zaplenom od 600.000 evra u gotovini, a uhapšeno je osam osoba, od kojih su četiri optužene za korupciju, pranje novca i organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu