Nemci u šoku: Moskva će to iskoristiti

Berlin -- Izjava nemačke ministarke spoljnih poslova da Evropa "ratuje protiv Rusije" je poklon Kremlju, piše lider Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merc.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

On je za list "Fokus" rekao da Moskva može ovu izjavu da okrene u svoju korist.

"Ovakve greške su nedopustive, posebno u dobro pripremljenom govoru pred parlamentarnom Skupštinom Saveta Evrope. U ovako napetoj situaciji neophodno je odmeriti svaku reč“, navodi se u publikaciji.

On je dodao da svako može loše da se izrazi, ali da se u kontekstu svega što se dogodilo stiče utisak da u koalicionoj Vladi Nemačke uopšte ne postoji koordinisana spoljna i bezbednosna politika.

"A ministarka spoljnih poslova Nemačke nemarno izgovara takve reči koje će protivnici naše pomoći Ukrajini upotrebiti kao oružje. U teškim vremenima, ovakva spoljna i bezbednosna politika osuđene su na neuspeh u borbi za podršku stanovništvu", zaključio je Merc.

Analene Berbok je tokom sednice PASE 24. januara izjavila da evropske zemlje "ratuju protiv Rusije" i pozvala evropske države da zajedno učine više za Ukrajinu, a ne da traže krivce među svojima.

Ove reči isprovocirale su talas kritika nemačkih političara na račun Berbokove, a MSP Nemačke moraolo je posebno da objavi saopštenje da podrška Kijevu ne čini Berlin jednom od strana u sukobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu