Zapretili nukleranim oružjem: "Spremni smo, obuzdaćemo ih"

SAD su posvećene obuzdavanju Severne Koreje, uključujući upotrebom čitavog niza sredstava, među kojima su i nuklearna, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2023.

10:15

Zapretili nukleranim oružjem:
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

"SAD su čvrsto posvećene obuzdavanju, što uključuje čitav spektar odbrambenih sredstava koje su na raspolaganju SAD, uključujući naše konvencionalne i nuklearne sposobnosti, kao i protivraketnu odbranu“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Seulu, govoreći o posvećenosti SAD odbrani Južne Koreje.

Ostin je naveo da je Severna Koreja 2022. godine izvela neviđen broj provokacija. Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sub i Ostin osudili su dejstva Severne Koreje, uključujući lansiranje raketa i bespilotnih letelica. "Tokom sastanka, (ministri odbrane) oštro su osudili kontinuirane provokacije i kršenja rezolucija Saveta bezbednosti UN od strane Severne Koreje, uključujući lansiranje raketa i nedavne upade bespilotnih letelica“, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Kako se navodi, SAD i Južna Koreja su se dogovorile da zajedno sa međunarodnom zajednicom nastave da zauzimaju čvrst stav protiv "svih daljih provokacija Severne Koreje“.

Takođe se dodaje da su se Južna Koreja i SAD dogovorile da prošire obim zajedničkih vojnih vežbi tokom 2023. godine.

Ministri su se složili da treba uzeti u obzir promene u oblasti bezbednosti, uključujući nedavne poteze Severne Koreje u vezi sa njenim nuklearnim i raketnim programima. Osim toga, Vašington i Seul su se složili da se blisko konsultuju o razmeštanju američkog strateškog naoružanja na Korejskom poluostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: