Panika: Napašće nas Rusi

Stanovnike Moldavije ponovo je obuzeo strah zbog mogućeg širenja ratnih sukoba na područje njihove države.

Izvor: Jutarnji list, DW
Podeli
EPA-EFE/DUMITRU DORU
EPA-EFE/DUMITRU DORU

Povod je, kako je objavio Dojče vele, jedna objava na internet stranici tzv. ministarstva spoljnih poslova u Tiraspolju, glavnom gradu separatističkog regiona Pridnjestrovlje.

Na toj stranici je službeno saopšteno da je "ministar" Vitali Ingatjev za vreme virtuelnog sastanka s nekoliko ruskih zvaničnika izrazio "zabrinutost" zbog "pojačanog pritiska" na Pridnjestrovlje koji uzrokuje povećanje kapaciteta moldavske vojske.

Prema njegovom mišljenju, pozadina toga je "sukob oko Pridnjestrovlja koji nije konačno rešen". Osim toga, rekao je Ignatjev, u Moldaviji se zapaža pojačano "potiskivanje svega ruskog".

Međutim, kako ocenjuje DW, taj "argument" je zapravo stari narativ proruskih separatista kojim Rusija po pravilu opravdava svoje vojne agresije na nezavisne države poput Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Ignatjev je na virtuelnom sastanku izvestio ruske zvaničnike da je vođstvo u Kišinjevu znatno povećalo izdatke za vojsku u državnom budžetu za 2023. – pa i za kupovinu oružja sa Zapada.

Takođe se požalio i na "tehničku i finansijsku pomoć" koju moldavska vojska dobija od EU i SAD. Kišinjev time povećava kompatibilnost svoje vojske s NATO-ovim sistemima, ocenio je Ignatjev. A tu su i, kako je rekao, pokušaji moldavskog vođstva da "na međunarodnom nivou postigne povlačenje ruskih jedinica iz Pridnjestrovlja i raspuštanje ruske mirovne misije".

Ignatjev je na sastanku takođe izrazio zabrinutost zbog nedavno usvojenog zakona u moldavskom parlamentu, kojim se određuju kaznene mere, uključujući i kaznu zatvora, za separatizam i subverzivne akcije protiv države.

Kako navodi DW, na tom virtuelnom sastanku učestvovao je i Leonid Manakov, voditelj tzv. predstavništva Pridnjestrovlja u Moskvi. On je predložio osnivanje stručne grupe koja bi razvila mehanizam za odbranu prava stanovnika Pridnjestrovlja i ruskih građana koji žive u toj regiji.

Oazu Nantoi, parlamentarni poslanik vladajuće proevropske stranke Akcija i solidarnost (PAS) u Moldaviji, izjavio je za DW da su informacije, objavljene na web stranicama separatističke institucije, "deo standardne tehnologije s kojom Rusija pokušava da podstiče strah među Moldavcima, kako bi na taj način dobila nove ustupke od Kišinjeva". Ta reakcija, kaže Nantoi, pokazuje licemerje režima u Kremlju, koji je po njegovom mišljenju "fašistički" i obeležen "personaliziranom diktaturom koja uništava sve što znači političku demokratiju i ljudska prava".

Strah od rata je oružje kojim Rusija sada jača svoju petu kolonu u Moldaviji, jer veruje da će time pokoriti vladu u Kišinjevu, uveren je Nantoi, koji istovremeno ističe:

"Mi ostajemo solidarno povezani s Ukrajinom i radimo na pravnim temeljima za mirno ukidanje separatističkog režima u Tiraspolju."

DW podseća da se Pridnjestrovlje u 90-im godinama prošlog veka odcepilo od Moldavije uz rusku podršku. Tamo se i dalje nalaze jedinice ruske vojske, koje de fakto, tamo borave ilegalno.

Takođe, ističe DW, članovi ruske Dume prete Republici Moldaviji uništenjem ako odluči da pristupi NATO-u. Tu je pretnju izgovorio Leonid Kalašnikov, predsednik Odbora za pitanja ZND-a (Zajednica nezavisnih država 12 bivših sovjetskih republika) u ruskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu