"Nije to zbog Srba već zbog kriminala. Kada smo videli ruskog ambasadora i Mig 29..."

Eksproprijacija zemljišta u opštinama na severu KiM nije proces usmeren protiv Srba, već kao namenu ima borbu protiv organizovanog kriminala, kaže Aljbin Kurti.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 31.01.2023.

14:22

Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Takođe, prema rečima kosovskog premijera,m cilje je i da se zaštiti granica od pregrupisavanja srpske vojske.

"Posmatrajući organizovani kriminal i krijumčarenje u severnom delu Kosova, počeli smo sa odbranom granice", rerkao je on za RTK2.

"Kada je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, zajedno sa Nebojšom Stefanovićem, koji je u to vreme bio ministar odbrane Srbije, došao u inspekciju pregrupisavanja srpskih snaga i nad njima je leteo "mig-29" tada smo počeli da razmišljamo, kuda ovo vodi. Što se bezbednosti na Kosovu tiče, i vlada i celo društvo od septembra 2022. godine počeli smo drugačije da razmišljamo“, kaže Kurti.

Istakao je da se eksproprijacija sprovodi zbog krijumčarenja i organizovanog kriminala i korupcije, ali i zbog pregrupisavanja na granici.

"Baze će biti tu dokle god organi sugurnosti tako procenjuju. Nije bilo nikakvog kršenja ustava ili bilo kog zakona. To nije policija ili baze protiv Srba, nego mi moramo da nadgledamo te ilegalne puteve, koje zatvaramo, a neko drugi ponovo otvara. Mi smo zatvorili 16 ilegalnih puteva, a decembra prošle godine odgovor je bio 16 barikada sa uniformisanim i naoružanim licima, 16 barikada na legalnim putevima. Situacija tamo nije najbolja, ali mi ne možemo da se predamo pred organizovanim kriminalom“, poručio je on.

Upitan za evropski predlog Kurti je preneo da je 9. septembra pročitao taj dokument, ali sa "ajpeda“ Miroslava Lajčaka, da ga nije imao u pisanoj formi i da je odmah primetio da je dobijen predlog za sporazum. Međutim, on smatra da je od trenutka kada je EU donela svoj predlog trebalo da razgovori budu dinamičniji.

Tako kritikuje da je, umesto održavanja sastanaka, usledila "šatl“ diplomatija i da je izgubljeno četiri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: