Napad ekstremista? Sabotaža izazvala strašnu paniku – mogao je da nastane haos

U nedelju su nepoznate osobe neovlašćeno pristupile trima različitim signalnim kutijama u nemačkoj državi Severna Rajna-Vestfalija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2023.

18:36

Napad ekstremista? Sabotaža izazvala strašnu paniku – mogao je da nastane haos
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Te osobe su zatim slobodno manipulisale sistemima Dojče Bana, nemačke nacionalne železničke kompanije.

Sve je to, kako prenose nemački mediji, izazvalo poremećaje u saobraćaju, kao i prinudno zaustavljanje vozova.

Nemački mediji pišu da je pravo čudo da niko nije povređen. Između ostalog, u signalnim kutijama se menjaju tačke za kretanje vozova. Nezamislivo je kako su nepoznati počinioci mogli da izazovu seriju sudara vozova.

Prema informacijama kojima raspolažu nemački mediji, ovoga puta se radi o ciljanom napadu.

Ujutru u 5:11 počinioci su okrenuli nekoliko skretnica na području gde se nalazi signalna kutija u Esen-Kraju i tako manipulisali železničkom mrežom Dojče Bana.

U 8:42 nepoznate osobe su upale u prostorije u Leverkuzenu i namerno manipulisale signalnom kutijom.

Tačno u 11:50 časova usledilo je nekoliko poruka o grešci sa signalne kutije na železničkoj stanici Švelm.

Policija istražuje

Nemačka policija sada pokušava da bolje prati gde se nalaze signalne kutije, što je teško s obzirom na veličinu nemačke železničke mreže. Trenutno se proverava da li će istrage preuzeti državna policija u Kelnu.

Prema pisanju nemačkih medija, još nije jasno ko stoji iza napada. Napadači mogu biti levičarski ekstremisti, ali mogu biti i ucenjivači ili napadači sa državnim ciljevima.

Napadi su se dešavali i ranije

Nemački mediji podsećaju da su u oktobru 2022. godine nepoznate osobe presekle nekoliko kablova u Berlinu i Herneu (Severna Rajna-Vestfalija), što je izazvalo saobraćajni haos.

Desetine hiljada putnika zaglavljeno je na železničkim stanicama i moralo je satima da čekaju u Bremenu, Hamburgu, Donjoj Saksoniji, Severnoj Rajni-Vestfaliji i Šlezvig-Holštajnu.

Nakon napada u oktobru 2022. godine, uključeni su forenzičari kako bi, između ostalog, osigurali DNK mogućih napadača. Do danas nije otkriveno ko je kriv za taj napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: