Kina zapretila Vašingtonu: Još jedna poseta mogla bi da vas košta

Kina je danas reagovala na izveštaje o planu predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija da poseti Tajvan ovog proleća.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.01.2023.

16:11

Kina zapretila Vašingtonu: Još jedna poseta mogla bi da vas košta
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Kina je pozvala Vašington da se pridržava principa "jedne Kine", kao i da se uzdrži od bilo čega što bi moglo da utiče na bilateralne odnose.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning saopštila je na konferenciji za novinare da se Peking "protivi bilo kakvoj zvaničnoj interakciji sa Tajvanom bilo koje zemlje koja ima diplomatske veze sa Kinom", prenosi Kjodo.

Prema izveštajima američkih medija, Ministarstvo odbrane SAD priprema se za Makartijevu posetu Tajvanu.

Mao je upozorila SAD da ne narušavaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza.

Prošlog avgusta Tajvan je posetila Nensi Pelosi, koju je Makarti nasledio na tom položaju, što je izazvalo žestoku reakciju Pekinga. To je bila prva poseta Tajvanu trećeg najvišeg zvaničnika SAD u poslednjih 25 godina.

Kina je odgovorila izvođenjem velikih vojnih vežbi u blizini Tajvana i obustavom dijaloga sa SAD u nizu oblasti, navodi Kjodo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: