Rampa na ulazak? Turska, Švedska i Finska napravile haos, Rusija "umešala prste"?

Ulazak Švedske i Finske u NATO trebao je da bude samo formalnost, međutim Turska je postavila prepreku.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 30.01.2023.

15:23

Rampa na ulazak? Turska, Švedska i Finska napravile haos, Rusija
EPA/EFE/ TOMS KALNINS

Blokada je postavljena nakon što je kod njene ambasade u Stokholmu aktivista zapalio Kuran, što je podstaklo talas protesta i dovelo do upozorenja na moguće napade, navode o mogućem solo ulasku Finske u alijansu, ali i spekulacije o potencijalnom istupanju Ankare. A u sve se, možda, umešala Rusija, prenosi "Blic".

Švedska je u subotu upozorila svoje građane u Turskoj da izbegavaju okupljanja, potom je Ankara upozorila državljane na putovanja u Ameriku i neke evropske zemlje zbog "rastuće verske netolerancije", dok je američka ambasada u Turskoj u četiri dana dva puta obavestila Amerikance da su mogući teroristički napadi u Istanbulu.

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO 2022. usled ruske invazije na Ukrajinu. Sve sem dve od 30 članica NATO – Turska i Mađarska – ratifikovale su aplikacije nordijskih zemalja. Mađarska to uskoro planira, što ostavlja Tursku kao jedinu prepreku.
  • U NATO bez Švedske?


Nakon što je Erdogan isključio podršku Švedskoj, Finska je po prvi put rekla da će možda ući u NATO bez Švedske, što bi bio značajan pomak finske politike otkako su nordijske nacije zajedno podnele zahtev za ulazak u alijansu u maju. Do sada su dve zemlje insistirale da se njihove aplikacije razmatraju u paru, prenosi "Blumberg".

Dok je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto prošlog ponedeljka rekao da će Finska možda morati da se pripremi sama za ulazak, sledećeg dana je izrazio nadu da je "zajednički put u NATO i dalje moguć". Ali, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u nedelju da bi Ankara mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO koja će "šokirati Švedsku".

"Ako je potrebno, možemo da damo drugačiji odgovor. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiji odgovor povodom Finske", rekao je on.
  • Potencijalni izlazak iz NATO


Sukob Turske i Švedske doveo je čak do spekulacija o potencijalnom izlasku Ankare iz NATO. Prošle nedelje je zamenik lidera turske Patriotske stranke Etem Sančak rekao da bi Turska mogla da istupi iz NATO za pet-šest meseci usled provokativnih postupaka protiv Ankare.
EPA-EFE JOHANNA GERON / POOL
Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO za Evropu, se u nedavnom članku za "Blumberg" osvrnuo se na mogućnost da alijansa izbaci Tursku ukoliko ona blokira prijem Švedske i Finske i rekao da je na Erdoganu da obezbedi da se to ne dogodi.

Prošlog leta je Turska u principu pristala da da saveznici pozovu Švedsku i Finsku da se priključe grupi, ali je nastavila da traži ustupke od Stokholma, uključujući širi obračun sa kurdskim grupama koje smatra terorističkim organizacijama i izručenje osumnjičenih.
  • Aktivisti iskoristili situaciju


A to su iskoristili aktivisti koji se protive ulasku Švedske u NATO. Odnosi Švedske i Turske osetno su zahladneli tokom januara zbog serije prokurdskih protesta u Stokholmu, uključujući vešanje lutke Erdogana i spaljivanje Kurana na protestu 21. januara.

Turska je veoma osetljiva po pitanju neprijateljskih činova prema islamu, a Erdogan nastoji da ojača podršku nacionalista i konzervativaca uoči izbora u maju, navodi "Blumberg".

Elizabet Brou, saradnica Američkog instituta za preduzetništvo, piše za "Politiko" da je švedski proces ulaska u NATO treba da bude najlakši prijem u istoriji alijanse, ali da je onda Erdogan odlučio da oteža igru, "mešajući legitimne strahove o terorizmu sa izbornim oportunističkim politikanstvom".

Nažalost, piše Brou, različiti aktivisti u Švedskoj – neki povezani sa Kremljom – onda su odlučili da iskoriste ovu situaciju i doveli praktično zagarantovano pridruživanje ove zemlje NATO u ozbiljnu opasnost.
  • Rusi odgovorni?


To znači da je praktično savršenu švedsku aplikaciju sabotirao, potencijalno fatalno, sićušan broj aktivista sa veoma različitim agendama, a sada izgleda da je Rusija možda izazvala probleme, piše Brou.
Foto: Profimedia
Ona navodi da je protest na kojem je zapaljen Kuran delimično organizovao i finansirao Čang Frik, novinar koji je nekad radio za "Raša tudej", medij pod kontrolom Kremlja. Frik vodi i sajt Niheter Idag, a u prošlosti je nosio majicu sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, iako je nedavno podržao ukrajinske izbeglice.

"Neverovatno je teško razaznati ko stoji iza takvih aktivnosti u liberalnoj demokratiji i kojim aktivnostima delimično ili u potpunosti manipulišu strani akteri. Sve dok ne bude dokaza koji pokazuju maligni uticaj, pretpostavljaću da su ti protesti prosto bili deo slobode govora u Švedskoj, ali očigledno da te aktivnosti mogu da iskoriste i zlonamerni akteri", rekao je Anton Lif, konsultant u švedskoj firmi "Kombitek".
  • "Korisni idioti"


Zaista, kaže Brou, neko bi se mogao zapitati da li se Rusija zaista umešala u ovo i da li su aktivisti samo "korisni idioti". U svakom slučaju, druge zemlje bi trebale da obrate pažnju.

Prva lekcija je da treba obezbediti čvrst sporazum od drugih zemalja pre pokretanja velike spoljnopolitičke inicijative, rekla je Brou. Ali, značajniji uvid je da čak i male grupe aktivista mogu da pokvare ključne spoljnopolitičke odluke grubim vređanjem i uličnim predstavama.

"Zamislite kakvu bi štetu aktivisti mogli da nanesu spoljnopolitičkim inicijativama vezanim za Kinu ako bi, recimo, ispred kineske ambasade u Vašingtonu obesili lik Sija Đinpinga", navela je kao primer.

"Tu je i pitanje izdavanja dozvole za takve proteste, koje obično daje policija. Možda bi vlade trebalo da imaju neku reč u izdavanju dozvole protestima koji rizikuju da nanesu veliku štetu zemlji", kaže Brou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: