Teheran: Pozvan je na razgovor

Iranske vlasti pozvale na razgovor otpravnika poslova ukrajinske ambasade u Teheranu zbog komentara Kijeva povodom napada dronom na vojnu fabriku u Iranu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.01.2023.

11:31

Teheran: Pozvan je na razgovor
Foto: Profimedia

viši pomoćnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak ranije je doveo u vezu taj incident sa ratom koji se vodi u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Eksplozivna noć u Iranu, napadnuta proizvodnja dronova i projektila i rafinerija nafte. Ukrajina vas je upozorila", napisao je Mihail Podoljak u nedelju na Tviteru. ž

Odnosi Kijeva i Teherana drastično su pogoršani nakon što je Rusija pokrenula napada na Ukrajinu koristeći dronove za koje se sumnja da su proizvedeni u Iranu.

Iran je ranije priznao da je isporučio Rusiji bespilotne letelice tipa "Šahed 136", ali su saopštili da su one poslate pre nego što je 24. februara 2022. počeo rat u ukrajini.

Moskva poriče da njene snage koriste iranske bespilotne letelice u Ukrajini, iako Ukrajina tvrdi da fragmenti oborenih dronova ukazuju da su u pitanju iranski "Šahedi".

Iranske novinske agencije ranije su izvestile o snažnoj eksploziji i prikazale snimke na kojima se vidi blesak svetlosti u fabrici, koja se navodno bavi proizvodnjom municije.

Iranski zvaničnici saopštili su u nededlju da je protivvazdušna odbrana Irana odbranila pokušaj napada tri mala drona koji su gadjala fabriku municije u gradu Isfahanu, u blizini lokacije koja pripada Iranskom svemirskom istraživačkom centru, koju su SAD sankcionisale zbog rada na iranskom programu balističkih raketa.

Naveli su, takođe, da je protivvazdušna odbrana Irana oborila jedan od dronova, dok su druga dva eksplodirala iznad skladišta, uzrokujuci manju štetu na krovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: