Napad iz borbenih aviona: Uništen konvoj na granici

Sedam osoba je ubijeno u vazdušnom napadu neidentifikovanih aviona na konvoj kamiona sa oružjem na istoku Sirije, objavila je danas Sirijska opservacija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.01.2023.

09:39

Napad iz borbenih aviona: Uništen konvoj na granici
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Prema navodima te organizacije za ljudska prava, sedam vozača kamiona ili osoba u njihovoj pratnji, koji nisu bili Sirijci, stradali su u napadu koji je pogodio konvoj u regionu Bukamal, na granici sa Irakom.

Kamioni su, prema navodima Opservatorije, prevozili iransko oružje. Napad je izvršen na šest kamiona natovarenih iranskim oružjem, odmah čim su prešli granicu sa Irakom i ušli u sirijsku teritoriju, navela je ta nevladina organizacija.

"Kamioni su bili natovareni iranskim oružjem", rekao je šef Opservatorije, Rami Abdel Rahman. Iran podržava sirijske vlasti i proiranske milicije rasporedjene su u graničnoj oblasti sa Irakom. Iran se ne graniči sa Sirijom. Prema Opservatoriji, najmanje dva slična konvoja ove nedelje su ušla u Siriju iz Iraka. U novembru prošle godine u napadu na konvoj s oružjem i kamionima cisternama koje su prevozile gorivo za proiranske milicije u Siriji, blizu granice sa Irakom, ubijeno je najmanje 14 ljudi, prenela je Opservatoriji.

U decembru je načelnik Generalštaba izraelske vojske Avi Kohani rekao da je njegova zemlja iza tog vazdušnog napada, navodeći da je konvoj prevozio oružje namenjeno za Liban, gde ima jaki uticaj naoružani proiranski pokret Hezbolah. Izrael retko preuzima odgovornost za napade koje sprovodi u susednoj Siriji, i koji su upereni protiv proiranskih milicija, ali izjavljuje da želi da spreči vojno učvrščivanje Irana na svojoj granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: