Stigao odgovor: Dižu F-16? VIDEO

Nekoliko vojnih zvaničnika u Pentagonu lobira da se odobri slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu kako bi joj pomogli da se odbrani od ruskih projektila.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/Roman Zawistowski POLAND OUT
EPA-EFE/Roman Zawistowski POLAND OUT

Američki avioni F-16 su na vrhu liste želja Ukrajine od početka ruskog napada.

Ali i Vašington i Kijev su do sada davali prioritet artiljeriji, oklopnim vozilima i sistemima protivvazdušne odbrane zbog potrebe zaštite civilne infrastrukture, ali i kretanja ka oslobađanju teritorije koju su zauzele ruske snage.

Ali s obzirom na to da Ukrajina na proleće planira da pokrene novu ofanzivu za oslobađanje okupiranih teritorija, Ministarstvo odbrane SAD aktivno vodi kampanju za slanje borbenih aviona Ukrajincima, potvrdili su zvaničnik ministarstva i još dvoje ljudi koji su uključeni u razgovor u Pentagonu za Politico. Svi izvori su insistirali na anonimnosti kako bi mogli otvoreno da govore o razgovorima koji se još vode interno.

U Kijevu, ohrabreni relativno brzim odobrenjem slanja PVO sistema Patriot, kao i više od 100 zapadnih tenkova, uključujući 31 napredni američki tenk tipa Abrams, nadaju se da bi sledeći na listi mogao biti američki lovac avioni.

"Ne mislim da smo protiv toga", rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane o slanju aviona F-16, govoreći pod uslovom anonimnosti. Ali zvaničnik naglašava da konačna odluka nije doneta.

Sa F-16 bi bili jednaki?

Sve o situaciji u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

"Ako dobiju avion tipa F-16 Viper naoružan raketama vazduh-vazduh i radarom sa elektronskom zaštitom, to bi izjednačilo šanse", rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Čak i ako Amerika odluči da ne šalje avione F-16, druge zapadne zemlje imaju avione američke proizvodnje koje bi mogle da pošalju u Kijev. Na primer, holandski šef diplomatije Vopke Hoekstra rekao je parlamentu prošle nedelje da će vlada razmotriti slanje aviona F-16 u Ukrajinu ako Kijev to zatraži. Pa, takav transfer bi prvo morala da odobri Amerika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu