Predsednik "heroj" sa ordenom Legije časti

Bivši NATO-ov general Petr Pavel postao je novi predsedik Češke, pobedivši na izborima Andreja Babiša.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

S Petrom Pavelom Češka će za novog predsednika imati bivšeg generala i bivšeg predsednika vojnog odbora NATO-a.

Pavel, koji je pre samo nekoliko godina bio nepoznat većini češke javnosti, pobedio je u drugom krugu izbora 27. i 28. Januara, sa oko 58 posto glasova, piše Dojče vele, a prenosi Index.hr.

Njegov protivkandidat, populistički oligarh i bivši premijer Andrej Babiš dobio je samo 42 odsto.

Pre pada komunizma u decembru 1989. sada 61-godišnji Petr Pavel bio je član Komunističke partije, kao i većina profesionalnih vojnika. Njegov CV takođe uključuje obaveštajnu obuku u čehoslovačkoj vojsci.

Nakon 1990. Pavel je nastavio s obrazovanjem i napravio karijeru. Studirao je u renomiranim američkim i britanskim vojnim školama, uključujući međunarodne odnose. Vojno se istakao dok je služio u mirovnim snagama UN u bivšoj Jugoslaviji (UNPROFOR) na području tzv. Republike Srpske Krajine.

Tamo je 1993. godine vodio operaciju kojom je spaseno pedeset francuskih vojnika iz zone sukoba između Srba i Hrvata u istočnoj Hrvatskoj. Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja.

To mu je omogućilo da koristi reč "heroj" na svojim izbornim plakatima - uključujući i medalje. Kad su ga novinari tokom predizborne kampanje pitali da li je neskroman, odgovorio je: "Ne govorim to za sebe, to je za mene rekao predsednik Vaclav Havel."

Pavelova strelovita vojna karijera, koja je započela u elitnoj padobranskoj jedinici, kulminirala je njegovim imenovanjem za načelnika Glavnog štaba češke vojske (2012. - 2015.) i njegovim kasnijim izborom za predsednika Vojnog odbora NATO-a. 2018. godine general je penzionisan.

Pavel, koji se tokom predizborne kampanje nastojao predstaviti kao nezavisni, apolitični kandidat, pokazao je, naravno, visok stepen poznavanja vojnih i međunarodnih pitanja.

"Učio sam diplomatiju na čelu NATO-a, kada je trebalo da pokušam da postignem dogovor između 30 zemalja članica", rekao je Pavel u TV duelu na češkoj Novoj TV.

Smiren i dostojanstven, Pavel je osvojio mnoge Čehe svojom odlučnošću, ali i sklonošću snažnim motorima. Neki kažu da je nemalu ulogu odigrala i njegova sličnost s utemeljiteljem i prvim predsednikom Čehoslovačke Tomasom Masarikom (1850.-1937.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu