KFOR o situaciji na KiM: "Važno je..."

U ovom trenutku je važno da se sve strane uzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, poručili su zvaničnici KFOR-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Oni dodaju da je to presudno za dugotrajnu bezbednost na KiM i za stabilnost u regionu

U izjavi za Juropian Vestern Balkan rečeno je da komandant FKOR-a održava blizak kontakt sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici prištinskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije i država koje učestvuju u KFOR-u.

KFOR pruža bezbednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU, poručili su njihovi zvaničnici. KFOR jeste igrao ključnu ulogu u smanjenju nedavnih tenzija na severu KiM, ostaje uvek na oprezu i ima sposobnosti i osoblje da nastavi da implementira svoj mandat Ujedinjenih nacija, u potpunosti i na svakodnevnom nivou i time doprinosi bezbednosti na KiM i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a general-major Andjelo Mikele Ristuća ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima.

Takođe, NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao glavnu platformu za nalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbednosti u regionu, poručio je KFOR.

Na pitanje da prokomentarišu zabrinutost srpskih zvaničnika u vezi sa bezbednošću Srba na KiM, koja je povećana nakon nedavne pucnjave, u KFOR-u kažu da je njihov komandant jasno stavio do znanja da je KFOR zadužen za pružanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive svuda na KiM, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija.

Takođe je istaknuto da KFOR ima sva neophodna sredstva za izvršenje te misije i da već više od 20 godina pokazuje da je dorastao tom zadatku, zahvaljujući svom vidljivom, žustrom i prilagodljivom prisustvu na terenu, i kroz nepristrasno pružanje podrške potrebama svih zajednica na KiM. Dijalog sa različitim akterima je od presudnog značaja za osiguranje uzajamne svesti o situaciji i transparentnosti i pomaže da se poveća predvidivost i stabilnost na KiM i širom regiona, poručili su iz KFOR-a.

Nedavne tenzije na severu KiM nisu ugrozile ove odnose, štaviše, ukazale su na značaj ovih dugoročnih odnosa, naročito u složenim situacijama poput one koju smo videli krajem prošle godine, naglasili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu