Analitičari: Kurti je na "ignore"

Priština -- Ambasada SAD organizuje diskusiju o Zajednici srpskih opština, a na ovaj događaj nije pozvan premijer Aljbin Kurti.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Prema mišljenju političkih analitičara u Prištini to je pokazatelj pogoršanja odnosa između SAD i tzv. Kosova, prenosi Dukađini.

Ekspert za politička pitanja Arbnor Sadiku kaže da je ovo ignorisanje jasna poruka iz SAD za Kurtija.

"Ignorisanje premijera Aljbina Kurtija od strane američke ambasade dokaz je da kosovska strana nije ta koja sarađuje sa Kvintom oko postizanja sporazuma o ZSO, a istovremeno je upozorenje da SAD zaista mogu da naprave Zajednicu na Kosovu i bez Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija“, ističe Sadiku.

Beljgzim Kamberi iz Instituta "Musine Kokalari" rekao je da u slučaju da na diskusiji o ZSO ne bude predstavnika Vlade da će to dokazati da je došlo do pogoršane komunikacije.

"To dokazuje i da će se nastaviti sa pritiscima da se ZSO sprovede. Ostaje da se vidi da li se odnosi između SAD i premijera Kosova pogoršavaju ili ne", rekao je Kamberi.

Prema rečima profesora Dritera Arifija, sastanak koji organizuju SAD je pokazatelj da Vlada beži od odgovornosti.

"Ovo vidimo kao neku vrstu bekstva od odgovornosti Vlade Kosova. Na neki način, sva ovlašćenja po pitanju ZSO predata su američkoj ambasadi. SAD su ozbiljno shvatile ovo pitanje da bi završile ovu tačku Briselskog sporazuma i da možemo ići do konačnog dogovora", objašnjava Arifi.

Premijer Aljbin Kurti saopštio je prošle nedelje da nije pozvan na sastanak o ZSO koji će se održati u američkoj ambasadi.

Na sastanak su pozvani predstavnici političkih partija, civilnog društva i diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu