Erdogan: Možemo doneti odluku koja bi šokirala

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO-u, koja bi mogla da "šokira" Švedsku.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 29.01.2023.

19:34

Erdogan: Možemo doneti odluku koja bi šokirala
Foto: Epa-Efe/STR

"Ako bude potrebno, mi možemo da pošaljemo drugi odgovor o Finskoj. Švedska će biti šokirana, kada budemo dali različit odgovor za Finsku", rekao je Erdogan tokom susreta s omladinom u turskom gradu Biledžiku.

Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja prošle godine, predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za prijem u Alijansu.

Zahteve Švedske i Finske za članstvo u NATO-u nisu ratifikovale samo dve od 30 zemalja, Turska i Mađarska. Šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrjom ranije je izjavio da je zbog spaljivanja Kurana proces stupanja te kraljevine u NATO obustavljen, ali je dodao dase nada da će dogovor s Ankarom biti postignut na samitu ministara inostranih poslova zemalja, članica NATO-a koji se u julu održava u Viljnusu.

Izvor iz Ankare je ranije rekao Sputnjiku da je trilateralni mehanizam, pokrenut radi prijema Švedske i Finske u NATO, obustavljen na neodređeno vreme, na zahtev turske strane.

Ranije je šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio da je moguće da procedura ratifikacije zahteva te zemlje za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi bude nastavljena odvojeno od Švedske, ali je zatim povukao svoju izjavu.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je izjavio da Turska nije dobila od Finske predlog da stupi u NATO nezavisno od Švedske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: