"Precenili su se. Sposobnost Rusa je vrlo upitna"

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je analizu u kojoj navodi da Rusi planiraju ofanzivu na temelju pogrešnih pretpostavki o sposobnostima svoje vojske.

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

12:18

Tanjug/AP Photo/Andriy Dubchak

Takođe, navode da Rusi trenutno pokušavaju zameniti iscrpljene snage jedinice Vagner nakon osvajanja Soledara.

"Ruske snage verovatno nemaju borbenu moć potrebnu za održavanje više od jedne velike ofanzivne operacije. Ne postoje dokazi koji bi sugerisali da su ruske snage regenerisale dovoljnu borbenu moć nakon gubitaka u ranim fazama rata kako bi omogućile sprovođenje istovremenih ofanziva velikih razmera u sledećih nekoliko meseci", navodi ISW.

Dodaju da je ruska vojska osvojila područja oko Bahmuta oslanjajući se na mnogobrojno ljudstvo i uz ogromne ljudske gubitke.

"Štaviše, malo je verovatno da će konvencionalna ruska vojska biti voljna podneti onakve vrste užasnih gubitaka koje je taktika 'ljudskog talasa' nanela Vagnerovim osuđenicima. Sposobnost Rusa da ove zime i proleća izvrše brze ofenzive velikih razmera na više smerova stoga je vrlo upitna", kažu iz instituta.

Ruski vojni neuspesi u regionima Kijeva, Harkova i Hersona u više navrata su pokazali da rusko vojno vođstvo precenjuje vlastite sposobnosti ruske vojske.

Kažu da u bitci za Vuledar trenutno sudeluju degradirani elementi mornaričkog puka Istočne vojne oblasti, koji će se potpuno istrošiti čak i ako Rusi zauzmu grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: