Potez Zapada Putinu daje keca u rukavu; Stižu, a Rusi imaju vremena

Najava isporuke tenkova Ukrajini mogla bi da utiče na situaciju u Ukrajini, i to pre nego što oni uopšte stignu.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 28.01.2023.

12:12

Potez Zapada Putinu daje keca u rukavu; Stižu, a Rusi imaju vremena
Foto: EPA-EFE, MAXIM SHIPENKOV

To bi se desilo iz razloga jer pretnja njihovog dolaska može da podstakne ruske snage da ubrzaju svoje planove za ofanzivu pre nego što se moraju suočiti sa novim naoružanjem.

U svojoj analizi trenutne situacije, Volstrit žurnal naglašava da će ruski komandanti sada imati vremena da se što bolje pripreme za dolazak zapadnih tenkova, i imaće brojne opcije za izbor.

Ukrajini je obećano više od 100 tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2, ukupno 14 britanskih tenkova Čelendžer 2 i 31 američki tenk M1 Abrams, ipak, nijedan od ovih tenkova neće stići sutra.

Za svaku od ovih vrsta tenskova potrebno je uspostaviti odvojene linije za snabdevanje i održavanje.

Tenkovi se kvare u upotrebi, čak i kada nisu izloženi direktnoj vatri, a osim, ako Kijev nema organizovan sistem mehaničara i rezervnih delova, moraće da se vuku, ukrcaju na voz i šalju u Poljsku ili Rumuniju na servis, što bi moglo značiti da bi Ukrajina mogla biti bez njih nedeljama.

Ništa pre proleća

Kada se uzmu svi faktori u obzir, Ukrajina sigurno neće koristiti svoje nove tenkove pre proleća.

Ruski komandanti sada znaju da dolaze i mogu odmah da odgovore na pretnju.

Kako će na to reagovati zavisi od njihovih prioriteta, sposobnosti i taktičkih procena.

Jedna od opcija bi bila da se ovo vreme iskoristi za dalje jačanje sopstvenih odbrambenih linija u oblastima gde se očekuju najjači kontranapadi ukrajinskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: