Bitići: Kosovo da razmotri odbacivanje sporazuma

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bitići rekao je da bi Kosovo trebalo da razmotri odbacivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic

Bitići je rekao da bi Kosovo trebalo da razmotri odbacivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, zasnovanog na francusko-nemačkom predlogu, ukoliko ne postoji odredba o priznavanju od pet zemalja članica Evropske unije, prenosi Koha.

Bitići je rekao da bi morao postojati veoma jak razlog da Kosovo potpiše sporazum, ako nije uključeno priznanje od strane pet zemalja EU.

"Morao bi postojati veoma jak razlog da ga Kosovo potpiše, kao što je još jedan talas priznanja od drugih zemalja u regionu. Inače, ovaj sporazum nema kredibilitet”, rekao je Bitići u emisiji “Interaktiv” na KTV.

Prema Bitićijevim rečima, Kosovo je u nepovoljnom položaju u odnosu na Srbiju u dijalogu, jer, kako je naveo, sama EU i njeni predstavnici ne priznaju Kosovo.

Bitići je govoreći o diskusiji o ZSO koja će se 31. januara održati u Ambasadi SAD u Prištini, rekao da je Srbija preko barikada uspela da izvuče obaveze iz SAD kao što je njeno formiranje.

"Ovaj sastanak je deo obaveza koje je Gabrijel Eskobar dao Srbiji. To će izvršiti pritisak na Kosovo da formira ZSO. Srbija je kroz barikade uspela da izvuče ove obaveze iz SAD. U idealnom slučaju, takav proces razgovora treba da vodi Vlada Kosova, a Vlada smatra da je još prerano za taj proces, ali to treba uraditi nakon potpisivanja sporazuma. Nadamo se da će zaključci i sadržaj rasprave biti prosleđeni Vladi. Nadajmo se da će se nešto uraditi po pitanju zahteva Kosova za priznanje, uz razgovore u Beogradu”, dodao je on.

Bitići je istakao da novi nacrt evropskog plana uključuje zahteve Srbije, ali ne i zahteve Kosova, kao što je međusobno priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu