Konzervativni i krajnje desničarski lideri optuženi za vređanje muslimana

Konzervativni i krajnje desničarski španski politički lideri optuženi su da su vređali i pokušali da stigmatizuju muslimane i migrante.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2023.

17:25

Konzervativni i krajnje desničarski lideri optuženi za vređanje muslimana
EPA-EFE/A. Carrasco Ragel

Oni su pokušali da stigmatizuju muslimane i migrante nakon navodnog terorističkog napada islamista na dve crkve u južnom španskom gradu Alhesirasu, u kojima je stradao crkvenjak, a četiri osobe su povređene, objavio je danas Gardijan.

Napadač Marokanac (25) je uhapšen i ostaje u pritvoru. Preliminarni izveštaj sudije koji istražuje incident sugeriše da je ubistvo počinjeno "u terorističke svrhe“ i da je u vezi sa "salafističkim džihadizmom“.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da osumnjičeni do sada nije činio krivična dela, a da je osuđen za nelegalnu migraciju i neregularan boravak u Španiji. Zločin su odmah osudile hrišćanske, muslimanske i jevrejske grupe, dok su članovi koalicione španske vlade koju predvode socijalisti osudili reakcije lidera konzervativne Narodne stranke (PP) i krajnje desničarske partije Voks, a osude su stigle i od migrantskih i antirasističkih nevladinih organizacija.

Lider Narodne stranke Alberto Nunjes Fejo rekao je u četvrtak da su hrišćani odavno prestali da ubijaju u ime svoje vere, ali da postoje ljudi koji ubijaju u ime Boga ili u ime religije.

Španska ministarka obrazovanja i portparol Španske socijalističke radničke partije Pilar Alegria je povodom te izjave lidera Narodne stranke napisala na Tviteru: "Ponekad je bolje držati jezik za zubima i izgledati odgovorno nego ovako pričati". Fejo je kasnije pokušao da pojasni svoje primedbe, insistirajući da nijedna religija ne treba da bude stigmatizovana.

"Očigledno je da ono što se dogodilo nema nikakve veze sa religijama; ne možete kriminalizovati nijednu religiju. Fanatizam je jedno, a religija nešto drugo. To je ono što ja mislim. Ali, rekavši to, mislim da se svi možemo saglasiti da uopšte ne postoji problem sa katoličkim terorizmom u svetu. Međutim, postoji problem sa islamskim fundamentalizmom u pojedinim delovima sveta, a takođe i u nekim islamskim zemljama", naveo je Fejo.

Marokanac naoružan mačetom ušao je u sredu u crkvu San Isidro u andaluzijskom gradu i teško povredio sveštenika pre nego što je otišao u obližnju crkvu Nuestra senjora de la palma gde je ubio crkvenjaka Dijega Valensiju, a u nasilju su povređene još tri osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: