Uhvatili ga Amerikanci, odsekao ruku čoveku jer se rukovao s Tuđmanom

J.V. pozvan je na sud u Ohajo zbog optužbi da je lagao imigracionoj službi o služenju vojnog roka i u etničkih napada u Hrvatskoj tokom Domovinskog rata.

Izvor: index.hr

Petak, 27.01.2023.

11:36

Uhvatili ga Amerikanci, odsekao ruku čoveku jer se rukovao s Tuđmanom
EPA/DRAGO VEJNOVIC

Tu informaciju saopštilo je ministarstvo pravde sinoć.

Prema optužnici, J.V. je u više navrata davao lažne izjave u uspešnom pokušaju da postane stalni stanovnik SAD, što uključuje laž o služenju JNA u periodu od 1988. do 1989. godine, pri čemu je izostavio da je služio vojsku tzv. Srpske Krajine i drugih paravojnih jedinica u periodu od 1991. do 1995. godine, navodi se u saopštenju.

Odsekao ruku čoveku

U optužnici se navodi da je lagao da nikada nije optužen za kršenje zakona, uprkos tome što je u odsustvu osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj 1998. godine.

Prema američkom ministarstvu pravde, J.V. je učestvovao u napadu srpskih snaga u septembru 1991. godine, gde je izdvojio S.K. na nišanu i odsekao ruku koju je nedavno stisnuo prvom hrvatskom predsedniku Franju Tuđmanu.

S.K. je kasnije ekshumiran iz masovne grobnice, a J.V. je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Srpski ratni zločinac otišao je u SAD 1999. godine kao izbeglica, a zahtev za stalni boravak odobren mu je 2005. godine.

Američke vlasti ga optužuju i da je lagao policiju 2017. godine, kada su ga ispitivali o njegovoj molbi za useljenje.

Ako bude osuđen u SAD, mogao bi da dobije najviše 15 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: