Peru: Blokade na putevima će biti uklonjene

Blokade na putevima koje su širom Perua postavili demonstranti koji traže ostavku predsednice Dine Boluarte biće uklonjeni.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2023.

11:32

Peru: Blokade na putevima će biti uklonjene
EPA-EFE/Jose Sotomayor

To su rekli peruanski zvaničnici, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Kako se navodi, policija i vojska se spremaju da pokrenu zajedničku operaciju, saopštila su peruanska ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Pristalice bivšeg predsednika Perua Pedra Kastilja izašle su na ulice nakon što je on smenjen i uhapšen zbog pokušaja da raspusti Kongres u decembru prošle godine.

Pristalice Kastilja traže da sadašnja predsednica Boluarte podnese ostavku i da se održe novi izbori.

Peruansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na Tviteru da blokiranje komunikacionih puteva predstavlja zločin, napominjući da je već 10 ljudi preminulo zbog toga što kola hitne pomoći nisu mogla da prođu zbog blokade puteva.

Blokada puteva je takođe izazvala nestašicu goriva i hrane u nekoliko regiona u Peruu.

Guverneri južnih regiona Puno, Kusko i Apurimak takođe su zatražili ostavku predsednice ranije ove sedmice, a opozicioni političari podneli su zahtev za njen opoziv.

U protestima u Peruu od decembra je poginulo 56 ljudi, a policija je optužena za pekomernu upotrebu sile prilikom gušenja demonstracija.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: