Otkrivena zabačena lokacija – "Ubijeni su"

Ubice i alkoholičari su ubijeni boreći se za zloglasnu Vagnerovu grupu, a kako prenosi Telegraf, otkrivene su nove grobnice u ruralnim delovima južne Rusije.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2023.

11:26

Otkrivena zabačena lokacija –
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

U grobnicama su sahranjeni isti plaćenici koji su umrli u Ukrajini nakon što su regrutovani u zatvore širom Rusije.

Ispostavilo se da su mnogi od sahranjenih ljudi pre odlaska na ukrajinski front bili osuđeni za nasilne zločine, a neki od regruta bili su i strani državljani "među njima je, kako se navodi, bilo Ukrajinaca i Moldavaca.

Grupa Vagner počela je da koristi groblje u ruralnoj južnoj Rusiji prošlog leta, a do kraja ovog januara već je popunjeno 200 grobova.

"Moj klijent je bio sasvim običan momak, ali je verovatno mislio da je Vagnerova ponuda jedini izlaz iz svih životnih problema koji su ga zadesili "rekao je advokat osuđenika Vjačeslav Kočas, koji je osuđen na 18 godina zatvora. 2020 za ubistvo i oružanu pljačku, pljačku.

Ruski aktivisti za prava zatvorenika optužili su Vagnerovu grupu da krije istinu o sudbini osuđenika kako bi prikrila razmjere prebjega u svojim redovima.

Olga Romanova, šefica ruske organizacije Rusija iza rešetaka, izvestila je ovih dana da se samo 10.000 (od više od 43.000 zatvorenika regrutovanih do kraja decembra) još bori u Ukrajini.

"Ostali su ubijeni, povređeni, nestali, dezertirali ili predali "rekla je ona i dodala da su slučajevi dezerterstva u Vagneru toliko rasprostranjeni da rukovodstvo zloglasne grupe, da bi prikrilo razmere prebegova, često laže porodice da su njihovi najmiliji mrtvi.

"Tempo regrutacije za Vagnera naglo je stao u decembru , mnogi zatvorenici su bili zgroženi snimkom na kojem se vidi kako Vagnerov komandant maljem ubija vojnika nakon što se dobrovoljno predao Ukrajincima, "kaže Olga Romanova.

Ali početkom januara, Vagner je počeo da regrutuje strane državljane iz ruskih zatvora, uglavnom iz centralne Azije.

A Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, pozvao je u četvrtak Igora Girkina, bivšeg ukrajinskog separatističkog lidera sa značajnim ultranacionalističkim sledbenicima, da udruži snage sa svojim plaćenicima.

"Pozivam ga da dođe na teritoriju LNR da bude postavljen na komandno mesto koje će odgovarati njegovim nadležnostima u jednoj od jurišnih trupa. Vreme je da pređemo sa reči na dela", rekao je on.

Girkin, inače jedan od najžešćih kritičara Kremlja, koji je u isto vreme pohvalio Vagnerovu borbenu veštinu, rekao je kasnije u četvrtak da je spreman da razmotri tu ponudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: