Izdato naređenje, preokret: Vojska se povlači. Postoji i tačan rok

Francuska će povući svoje vojne snage iz Burkine Faso u roku od mesec dana, saopštilo je u sredu francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2023.

10:19

Izdato naređenje, preokret: Vojska se povlači. Postoji i tačan rok
Foto: Profimedia

To će se desiti nakon što je ta zemlja to zatražila od Pariza.

Burkina Faso poslednjih sedam godin se bori protiv islamističkih radikala koji kontrolišu delove državne teritorije, ali trenutna vlada nije zadovoljna napretkom koji je u toj afričkoj zemlji postigla Francuska.

Francuski i američki lideri strahuju da bi ruske trupe, poglavito iz plaćeničke vojske "Vagner", mogle da popune nastali sigurnosni vakuum koji će ostaviti Francuzi, upravo kako se to prošle godine dogodilo u susednom Maliju. Burkina Faso se nalazi na zapadu Afrike i ima 22 miliona stanovnika.

Poslednjih godina, vladine trupe se bore protiv islamističkih pobunjenika i pozvale su u pomoć svog sada bivšeg saveznika Francusku.

Pariz je u toj zemlji imao stacionirano 400 vojnika, od kojih su 200 bili pripadnici specijalnih snaga. Ali u septembru je vojni oficir Ibrahim Traore izveo državni udar i preuzeo vlast u svoje ruke, a od tada su se odnosi između Burkine Faso i Francuske naglo pogoršali.

Od kada je nova, vojna vlada preuzela kontrolu, pojavile su se sumnje da će želeti da raskine vojni ugovor sa Francuskom, a onda je Jevgenij Prigožin, šef Vagnerove vojske koja se bori u Ukrajini, rekao da je spreman da pomogne Burkini Faso.

Burkina Faso je saopštila da raskida sporazum sa Parizom o vojnoj saradnji dve zemlje.

Francuska vojska sada ima mesec dana da povuče trupe iz zemlje.

"Ovo nije kraj diplomatskih odnosa Burkine Faso i Francuske", rekao je portparol vlade te zemlje Žan-Emanuel Uedraogo.

Nije jasno gde će Francuska stacionirati svoje vojnike. Poznato je da zemlja ima vojne baze u Africi: u Džibutiju, Gabonu, Obali Slonovače, Nigeru i Senegalu. Pariz i dalje ima tri hiljade vojnika u zapadnoj Africi, najviše u Nigeru i Čadu.

Krajem prošle godine, predsednik Emanuel Makron najavio je da će okončati operaciju Barhejn, u kojoj se zemlja poslednjih deset godina bori protiv džihadista širom Afrike. Francuska je bivši kolonijalni "vladar" Malija i Burkine Faso, zbog čega mnogi tamošnji stanovnici i dalje veoma sumnjičavi prema Parizu.

Na ulicama glavnog grada zabeležene su demonstracije na kojima su tamošnji stanovnici, podržavajući odluku predsednika Traorea da se ukrsti sa Parizom, ponosno mahali zastavom svoje zemlje i Ruske Federacije.

Prošle godine se Pariz povukao i iz Malija koji je takođe rekao da nije zadovoljan napretkom koji su francuske trupe postigle u toj zemlji, iako su u njoj provele gotovo deset godina.

Predsednik Gane je pre mesec dana optužio vlasti Burkine Faso da su već potpisale ugovor sa "Vagnerom".

"Za nas u Gani posebno je uznemirujuća pomisao da bi mogli da deluju na našoj severnoj granici", rekla je Nana Akufo-Addo.
  • Situacija veoma loša?


I neimenovani zvaničnik u Ministarstvu odbrane SAD kaže isto, piše "The New York Times".

"Nemam čvrste dokaze, ali znamo kako to ide", rekao je on.

Bezbednosna situacija u Burkini Faso je veoma loša. Nedavno su džihadisti kidnapovali 60 žena na severu zemlje dok su skupljale hranu.

Početkom januara pronađena su tela 28 ljudi koji su streljani u gradu Nouni.

Zbog sukoba je čak dva miliona izbeglica raseljeno unutar zemlje, odnosno svaki deseti stanovnik morao je da napusti svoj dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: