Grad paralisan, blokirane ulice, glavni aerodrom. Vlada je kriva za sve? FOTO/VIDEO

Stotine policajaca na Haitiju obučenih u civilna odela blokirale su ulice u glavnom gradu zemlje Port-O-Prinsu.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2023.

07:43

Grad paralisan, blokirane ulice, glavni aerodrom. Vlada je kriva za sve? FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Oni su napali rezidenciju premijera Haitija Arijela Henrija i blokirale glavni aerodrom u zemlji, u znak protesta zbog ubistava svojih kolega iza kojih stoje kriminalne grupe.

Demonstranti krive vladu Haitija da nije preduzela akcije protiv kriminalnih grupa, prenosi Bi-Bi-Si.

Policajci su blokirali ulice, palili gume, lomili bezbednosne kamere i pravili štetu na vozilima.

Demonstranti su prvo stigli pred rezidenciju premijera Henrija, a kada su shvatili da premijer nije tamo, premestili su se na međunarodni aerodrom u Port-o-Prinsu, u trenutku kada se premijer vraćao sa međunarodnog samita u Argentini.

Henri u jednom trenutku nije mogao da napusti aerodrom, ali je kasnije uspeo da zaobiđe blokadu i izbegne gnev demonstranata. Port-O-Prins i drugi gradovi na Haitiju se suočavaju sa velikim porastom nasilja kriminalnih bandi, kao i sa čestim otmicama, a policija nema dovoljno oružja ni ljudstva da stane na put talasu zločina.

Od početka 2023. godine na Haitiju je ubijeno 14 policajaca koji su stradali u napadima kriminalnih grupa na policijske stanice, saopštila je Nacionalna unija policajaca Haitija.

Organizacija Narodna mreža za odbranu i ljudska prava na Haitiju je saopštila da je od dolaka na vlast premijera Henrija u julu 2021. na Haitiju ubijeno 78 policajaca, odnosno u proseku petorica svakog meseca.

Naoružane kriminalne bande kontrolišu bar 60 odsto glavnog grada Port-O-Prinsa i okoline, kao i puteve koji vode u grad i van grada.

Predstavnica Ujedinjenih nacija na Haitiju Helen la Lim je 25. januara izjavila da je situacija na Haitiju "ozbiljna."
Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: