Francuska šefica diplomatije stigla u Odesu: Još zemalja sprema vojnu pomoć

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona doputovala je danas u Odesu u okviru misije unapređivanja odnosa između Francuske i Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.01.2023.

20:43

Francuska šefica diplomatije stigla u Odesu: Još zemalja sprema vojnu pomoć
Tanjug/AP Photo

Ona je u Ukrajinu dšla kako bi razgovarala sa ukrajinskim zvaničnicima o potrebi te zemlje u narednim mesecima.

Ranije ove sedmice UNESKO je proglasio Istorijski distrikt Odese kao svetsku baštinu u opasnosti, prenosi Rojters.

''Prošlo je godinu dana otkako je Rusija pokrenula rat i vrši zverstva i zločine. Gađanje infrastrukture nije vođenje rata već ratni zločin'', rekla je ona.

Ona će se sastati sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Francuske. Rojters navodi da će na sastanku biti reči i o tome da li je Francuska spremna da isporuči tenkove Lekler, nakon što su SAD i Nemačka objavile da će poslati svoje savremene tenkove M1 Abrams i Leopard 2.

Ukrajinske protivvazušne snage oborile su ranije danas 47 od 55 raketa koje je ruska vojska ispalila prema Ukrajini, saopštio je general Valerij Zalužnji. Pored ostalih, Moskva je ispalila i Kinžal supersonične rakete, napisao je Zalužnji na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

''Cilj Rusije ostaje nepromenjen, a to je psihološki pritisak na Ukrajince i uništenje naše infrastrukture. Ali neće nas slomiti!'', napisao je Zalužnji na Telegramu.

Britanija se nada da će tenkovi Čelendžer 2 koje isporučuje Ukrajini stići u tu zemlju krajem marta, saopštio je danas britanski minsitar odbrane Aleks Čelk. Ranije ovog meseca Britanija je objavila da će poslati 14 tenkova i dodatnu artiljerijsku podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

Čelk je rekao da će do trenutka isporuke ukrajinske snage proći kroz intenzivnu obuku upravljanja i održavanja tenkova. Švajcarska razmatra potencijalnu izmenu Zakona o ratnom materijalu, koja bi mogla omogućiti trećim zemljama da ponovo izvoze oružje proizvedeno u Švajcarskoj u Ukrajinu.

Prema sadašnjem zakonu, zemlje koje kupuju oružje ili municiju u Švajcarskoj moraju da potpišu izjavu o zabrani ponovnog izvoza, što znači da im je potrebno švajcarsko odobrenje ako žele da pošalju naoružanje u Ukrajinu.

Tradicionalno neutralna Švajcarska suočila se sa kritikama nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Španiju, zbog blokiranja isporuka municije švajcarske proizvodnje Ukrajini. Nemačka namerava da snabdeva Ukrajinu municijom za protivvazdušne tenkove Gepard, Danska želi da isporuči tenkove Pirana švajcarske proizvodnje, a Španija želi da uradi isto sa švajcarskim protivavionskim topovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: