"Pad" Vladimira Putina: Izabran naslednik?

Proteklih dana objavljeno je nekoliko analiza koje sugerišu da se Putin okrenuo protiv Jevgenija Prigožina, osnivača Vagnerove grupe.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Prema rečima Mihaila Žige, ruskog novinara: Na dvoru Vladimira Putina, ruski predsednik je "uveren da može da oslabi Prigožina", koji je uputio niz oštrih kritika visokih zvaničnika Kremlja poslednjih meseci. Ali efekat bi mogao biti suprotan jer sve više ljudi vidi Prigožina kao Putinovog naslednika", napisao on.

"Od kraja 2022. godine, mnogi privrednici iz Moskve, kao i zvaničnici i oficiri, čvrsto veruju da Prigožin predstavlja realnu pretnju Putinu. Poslednjih nekoliko meseci prošle godine sve je više pitanja zašto Putin ne pokaže Prigožinu gde mu je mesto, baš kao što je uradio i mnogim drugima", kaže ruski novinar.

"Ovog puta možda neće uspeti"

Žiga potom podseća na Putinove odluke u vezi sa napredovanjem nekih od glavnih Prigožinovih protivnika.

"To je Putinova klasična birokratska igra, koja je bila efikasna, ali ovoga puta možda neće uspeti", rekao je on.

"Mnogi Rusi, koji su kontinuiranom propagandom pretvoreni u zombije, frustrirani su jer vojska ne pobeđuje. Kijev nije zauzet za nekoliko dana, što je obećano. Postavljanjem generala Gerasimova za vrhovnog komandanta operacije u Ukrajini, Putin je preuzeo odgovornost za sve buduće poraze. Da to ne oslabi Prigožina, koji nije kritikovao to imenovanje", kaže Žiga.

"To znači da bi Prigožin mogao da izazove predsednika u bliskoj budućnosti, a Putin možda više neće moći da se suprotstavlja svom bivšem kuvaru", rekao je Žiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu