"Sećam se eksplozija..."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisetio se noći kada je počeo napad na njegovu zemlju u intervjuu za Skaj njuz.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 26.01.2023.

16:39

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ruske snage započele su vojni napad na Ukrajinu 24. februara prošle godine, započevši rat koji je trajao više od 11 meseci.

Zelenski je taj događaj opisao kao "početak dugog, teškog dana koji još nije došao do kraja".

"Sećam se eksplozija i poziva tokom noći i govora mojoj ženi: 'Spremi se. Treba da spremiš našu decu i kažeš im šta se dešava i budi spremna jer nećemo biti bezbedni u predsedničkoj rezidenciji (gde živeli smo u to vreme)'', rekao je Zelenski.

"Ne verujem da je bilo toliko pokušaja atentata na mene"

Novinar ga je pitao koliko su mu ruske snage prišle, a ukrajinski lider je odgovorio da "niko ne zna". Neki ljudi su privedeni u vladinom okrugu, koji je samo nekoliko kilometara odavde“, naglasio je on.

"Bilo je mnogo obaveštajnih podataka... Mnogo te inteligencije je sugerisalo da moram brzo da se krećem i da moram negde da idem... Ne verujem kad kažu da je bilo desetak pokušaja (atentata). Mada, ne znam, možda tajne službe znaju više o tome“, dodao je Zelenski.

Ukrajinski lider nije govorio samo o žrtvovanju svog naroda, već je razmišljao o tome kako je rat uticao na njegovu porodicu. Otkrio je da retko viđa ženu i decu, ali kada i viđa, zajedno ručaju i pričaju o ratu.

"Tragedija je da deca pričaju o ratu“

"Šteta što ne mogu češće da viđam svoju decu. Viđamo se jednom u 10 dana poslednja dva-tri meseca. Vidimo se, jedemo malo i pričamo. Moja ćerka je student od ove godine. i zato je viđam češće nego svog sina“, objasnio je on.

"On ima 10 godina, ali misli kao... to je tragedija... to je tragedija za sve naše porodice širom Ukrajine. Sva su nam deca odrasla. Pričaju o ratu, pričaju o tome kada mi ćemo pobediti“, nastavio je Zelenski.

"Tragedija je što pričaju o tome, ne o deci, ne o svojim igrama jedni sa drugima, ne o fudbalu, nema razgovora o fudbalu. To je razlika, ali mislim da ćemo uskoro promeniti ovu situaciju", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: