Moskva: Ako se pojave, zaoštriće

Ukoliko se u oblastima Jermenije pojave predstavnici EU, to će zaoštriti već postojeće protivrečnosti, saopštilo je Miistarstvo inostranih poslova Rusije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2023.

15:30

Moskva: Ako se pojave, zaoštriće
EPA-EFE/SIPAN GYULUMYAN / ARMENIAN DEFENSE MINISTRY PRESS OFFICE MANDATORY CREDIT: EPA-EFE/SIPAN GYULUMYAN / ARMENIAN DEFENSE MINISTRY PRESS OFFICE / PAN PHOTO

"Ukoliko se u pograničnim oblastima Jermenije pojave predstavnici EU, koja je postala privezak SAD i NATO i sprovodi na prostoru Zajednice nezavisnih država konfrontacionu politiku, to može da dovede samo do geopolitičkog sukobljavanja u regionu i da zaoštri postojeće protivrečnosti", navedeno je u saopštenju i dodaje:

Da ne treba da dovodi u zabludu proklamovani civilni karakter evropske misije, ona se formira u okvirima Opšte politike EU u oblasti bezbednosti i odbrane sa svim posledicama koje iz toga proističu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je konstatovalo da "pokušaji Evropske unije da se po svaku cenu učvrsti u Jermeniji, da potisne posredničke napore Rusije, mogu samo da nanesu štetu suštinskim interesima Jermena i Azerbejcanaca u njihovoj težnji da se vrate mirnom razvoju regiona".

Moskva je, kako je navedeno, uverena da je ključni faktor stabilnosti i bezbednosti utom regionu u bliskoj budućnosti i dalje "ruski mirovni kontingent, koji je tu razmešten na osnovu zajedničke izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, kao i ruski graničari koji se nalaze na jermenskim granicama".

"Oni će reagovati na ponašanje evropskih posmatrača na osnovu razvoja situacije na terenu", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je naglasilo da, "u slučaju da su jermenski saveznici i dalje zainteresovani za angažovanje potencijala ODKB-a, njena misija može biti operativno razmeštena u Jermeniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: