Petković: "Formiranje ZSO je uslov opstanka" VIDEO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas da je formiranje ZSO neophodnost i uslov opstanka našeg naroda u pokrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.01.2023.

16:39

Petković:
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/ nr

Nasilje koje prištinski režim predvođen Aljbinom Kurtijem čini nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji najsnažniji je argument za formiranje Zajednica srpskih opština, rekao je Petar Petković.

On je naveo da je razumljiv Kurtijev otpor zahtevima da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa nadležnostima koje joj pripadaju, prema dogovorima postignutim u Briselu jer je ona, kako kaže, upravo i zamišljena kao sredstvo odbrane od samovolje i šovinizma albanskih političara u Prištini.

"Negacija volje srpskog naroda, gaženje njegovih prava, fizičko i pravno nasilje jesu endemske pojave na Kosovu i Metohiji i problem je moguće rešiti samo suštinskom promenom odnosa Prištine prema dijalogu i postignutim sporazumima", istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naveo je da ne može biti argumenata protiv Zajednice srpskih opština posebno ne u trenutku kada se na Srbe i njihovu decu gotovo svakodnevno nasrće i puca i posebno ne od čoveka koji je, kako kaže, glavni inspirator i ideolog tog nasilja. Petković je ocenio da su Kurtijevi napadi na Zajednicu srpskih opština vrhunski cinizam jer, kako je rekao, borba srpskog naroda nije natezanje oko nekakvog amandmana u javnoj raspravi već je to borba za goli opstanak.

"Uostalom Kurtijeva politika je sama po sebi negacija prava i najogoljenije nasilje i to što se on danas krije iza nabeđenih jezičkih konstrukcija samo je još jedan dokaz njegove beskrupuloznosti i političkog bezobrazluka", naveo je Petković.

On kaže da je jasno da je Kurtijeva "šovinistička ideologija pretnja miru i stabilnosti" i dodaje da je zato formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, nasušna potreba opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ranije danas, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je jedini deo iz Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, koji nije prošao takozvani kosovski ustav, formiranje Zajednice srpskih opština.

"Postoje 33 briselska sporazuma i ne može jedan sporazum imati prioritet nad ostalima. Ne postoji hijerarhija u tim sporazumima. Jedino sporazum o zajednici opština nije prošao ustavni test. Poštujem poverljivost dijaloga, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet", rekao je Kurti, preneo je "Reporteri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: