Petković: Priština ugrozila prava Srba i mir u celom regionu

Beograd -- Petar Petković sastao se sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za EU i međunarodne poslove Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Direktor Kancelarije za KiM upozorio ga je da je Priština nizom jednostranih i protivpravnih akata u poslednjim mesecima ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini, ali i mir i bezbednost u celom regionu.

On se posebno osvrnuo na sve češće fizičke nasrtaje na Srbe, podsetiši na nedavne napade na srpske dečake u Štrpcu i Klokotu, koji su se dogodili na Badnji dan i Božić, zatim na napad na petnaestogodišnjeg dečaka u Suvom Dolu, sve do pucnja na Bistričkom mostu, na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, od kojih je jedan dobio prostrelnu ranu u grudnom košu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je izrazio ozbiljnu zabrinost zbog odsustva reakcije Prištine na ove događaje, ali i zbog izostanka osude od strane međunarodne zajednice, što daje vetar u leđa onima koji sprovode srbomrzačku politiku u pokrajini.

Direktor Kancelarije je naglasio da uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, istakavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština.

Petković je podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština gotovo deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Sagovornici su se saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je Austrija važan partner Srbije i zahvalio sagovorniku na aktivnoj ulozi koju njegova zemlja ima kako bi region zapadnog Balkana bio mesto prosperiteta, mira o stabilnosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu