Putin ćuti

Ruski predsednik Vladimir Putin izbegao je da komentariše odluku Nemačke da pošalje tenkove u Ukrajinu u sredu tokom posete moskovskom Univerzitetu Lomonosov.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 25.01.2023.

18:27

Putin ćuti
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Umesto toga dao je savete o karijeri studentima i odgovarao na pitanja o drugim temama.

Najava Nemačke da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu posle višenedeljnog pritiska svojih saveznika izazvala je ljutu reakciju ruskog ministarstva spoljnih poslova i ambasade u Berlinu, ali je predsednik izbegao to pitanje.

Putin, koji tečno govori nemački, koji je služio u bivšoj Istočnoj Nemačkoj kao oficir KGB-a, proveo je više od sat vremena odgovarajući na pitanja studenata o temama koje se kreću od pasa lutalica do kvantne tehnologije, iako se indirektno pojavio i rat u Ukrajini.

Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerišući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor da „ponište“ rusku kulturu – što je Moskva često ponavljala, ali nepotkrepljena tvrdnja – ali je rekao da će Rusi nastaviti da uživaju u Betovenu i Bahu.

"Mi smo deo svetske kulture", istakao je on.

Putin je u svojim izjavama samo indirektno aludirao na trenutne međunarodne tenzije, rekavši da Nemačka „strogo gledano“ ostaje pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u toj zemlji NATO-a.

"Mnogo toga što se dešava (sada) ima duboke korene... Evropi će biti vraćen suverenitet, ali izgleda da će za to trebati vreme“, dodao je on.

Prethodno je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala u Telegramu da je odluka Nemačke da pošalje tenkove u Ukrajinu potvrda umešanosti Berlina u „unapred planiran rat“.

Ruska ambasada u Nemačkoj saopštila je da odluka Berlina znači da napušta svoju „istorijsku odgovornost prema Rusiji“ koja je proistekla iz nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: