Optužnica protiv 27 osoba zbog više od šest tona kokaina

SDT Crne Gore podiglo je optužnicu protiv 27 osumnjičenih u predmetu koji je vezan sa zaplenom više od šest tona kokaina švercovanog tokom 2019. i 2020. godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2023.

12:38

Optužnica protiv 27 osoba zbog više od šest tona kokaina
Foto: Shutterstock/ New Africa

U akicjama zaplena droge u ovom predmetu učestvovala je i policija Crne Gore i drugi nadležni organi, u saradnji sa međunarodnim partnerima, piše portal podgoričkog Dana.

SDT je Specijalnom odeljenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih čiji su inicijali: L. C, F. R, D. G, N. P, N. G, S. M, R. V, I. A, J. V, M. R, B. V, M. L, J. E, S. A, S. M. 2, A. D, Ž. D, M. Đ, V. R, T. B, N. M, V. L, N. M. 2, A. M, D. Ž, D. M, Z. G.

Optužnica ih tereti za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenih F. R. i N. P. i za krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je D. G. okrivljen i za dva krivična dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Okrivljenima se stavlja na teret da su kao organizatori ili članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem kokaina, sa jasno određenim ulogama i zadacima, a delovanje kriminalnih organizacija je planirano u međunarodnim razmerama, na duže vreme i zasnovano je na primeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u cilju realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi", navode iz SDT.

Ističu da su aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, rezultirale otkrivanjem i zaplenom 592,9 kg kokaina na brodu "Yemeya", krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu "Nadudama", u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26kg kokaina, na brodu "Areša", tokom februara 2020. godine, na Arubi.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima D. G, N. P, N. G, S. M, R. V, B. V, J. E. i F. R. produži pritvor, a da se okrivljenima L. C, I. A, J. V, M. L, S. A, S. M. 2, A. D, Ž. D, M. Đ, V. R, T. B, N. M, V. L, N. M. 2, A. M, D. Ž, D. M. i Z. G. sudi u odsustvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: