Kako izgleda i kako iskoreniti mrežu trgovine ljudima? VIDEO

Od početka migrantske krize, takozvana "balkanska ruta" jedna je od najunosnijih za bande koje se bave trgovinom ljudima.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Organizovane kriminalne grupe koje se bave trafikingom, samo u prošloj godini, prihodovale su preko tri milijarde evra. Kako izgleda, ali i kako iskoreniti mrežu trgovine ljudima?

Novac koji su sabom nosili migratni na početku krize, još u prvom talasu brzo je zapao za oko balkanskom kriminalnom miljeu, koji ne propušta priliku da zaradi.

"Onda su u svim državama Balkana organizovane prevozničke rute, gde se po basnoslovnim cenama naplaćuje prevoz od samo stotinak kilometara", kaže Mladen Radulović, urednik portala Kurir.

Transportuju se na sever Srbije, blizu granice sa mađarskom. Naša zemlja je samo tranzit, krajnji cilj su zemlje zapadne evrope. Šefovi ne borave u Srbiji, već krijumčarenje migranata organizuju oni koji već legalno borave u Evropskoj uniji i putuju u Srbiju sa svojim EU dokumentima.

"Postoje mafijaške grupe i razni makroi koji vrbuju ono što njima odgovara. Ukoliko vide lepu devojku nastojaće da je ubace u prostituciju. Nažalost, postoje monstruozni zločini gde se deca prodaju pedofilima po basnoslovnoj ceni", dodaje Radulović.

Prema saznanjima Europola, u blizini mađarske granice operiše pet velikih bandi trgovaca ljudima koje se međusobno nadmeću, što se navodi i kao razlog nedavnih oružanih sukobi u pograničnoj zoni.

"Reč je o velikim i jakim bandama, jer novac od trafikinga izuzetno veliki. Videli smo da tu rade i duge cevi. Reč je o obučenim pripadnicima tih mafijaških grupa. Dobro je što je naša policija stigla tamo sa jakim snagama i uvela red", kaže Radulović.

Iskorenjivanje mreža trgovaca ljudima može se postići samo uz međunarodnu saradnju u sprovođenju zakona. Efikasnost saradnje članica Evropske unije, poput Austrije, Hrvatske i Mađarske i država koje nisu članice EU, poput Srbije i Crne Gore, potvrda je tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu