Putin ugrožen?

Institut za proučavanje rata u svojoj novoj analizi tvrdi da Putin traži način da marginalizuje sve moćnijeg šefa Vagnera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2023.

13:06

Putin ugrožen?
Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prigožinov Vagner je pretrpeo velike gubitke u bitkama za Bahmut i Soledar, ali ISV napominje da je moguće da se Putin oseća ugroženim usponom Jevgenija Prigožina.

Tako u novoj analizi pišu da se Putin udaljava od Prigožina i okreće se tradicionalnoj konvencionalnoj vojsci. Kao dokaz distanciranja, ISV navodi da je Putin degradirao komandanta Sergeja Surovkina, inače bliskog saveznika Jevgenija Prigožina.

Ovo je, prema ISV, najverovatnije poremetilo sposobnost Vagner grupe da nabavi opremu vojnim kanalima. Surovkin sada odgovara Valeriju Gerasimovu, načelniku Generalštaba ruske armije.

ISV ističe da Putin nije pripisao zasluge Vagnerovim snagama što su zauzele Soledar tokom televizijskog intervjua 15. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: