Ljudi, nije ovo video igrica: Ukrajinci u realnom vremenu gledaju ubistva i poslednje trzaje vojnika VIDEO

U rusko-ukrajinskom ratu dronovi su postali prenosioci ratne stvarnosti, dok saosećanje za stradale saborce i drugove kao da ne postoji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2023.

10:41

Ljudi, nije ovo video igrica: Ukrajinci u realnom vremenu gledaju ubistva i poslednje trzaje vojnika VIDEO
Ilustracija: Shutterstock/inv.amin baktash

Neprijatelj je neprijatelj, pa kada ruski vojnik završi u rovu gde umire satima posle ukrajinskog artiljerijskog napada, on i dalje ima "publiku".

Njegovi bolni grčevi i držanje za krvavi stomak prate se u realnom vremenu i u krupnom planu sa ukrajinske osmatračnice udaljene više od
petnaest kilometara.

I ne samo da se gleda, već se i snima i reprodukuje od strane novinara londonskog Tajmsa koji su slučajno bili u poseti vojnoj bazi.

Dron kineske proizvodnje "DJI Mavic 3", koji je pomogao u vođenju artiljerijske vatre koja je pogodila vojnika, a zatim se zadržala na mestu kako bi uhvatila njegove poslednje momente, spada u kategoriju jeftine tehnologije po vojnim standardima. Međutim, ovo postavlja brojna pitanja vezana za mentalno zdravlje onog ko upravlja dronovima, pilota koji prate, napadaju i ubijaju neprijateljske borce iz svojih fotelja i sigurnosnog hangara ponekad udaljenih hiljadama kilometara.

Strah je da je izjednačavanje video igrica sa njihovim životima kod kuće i zapravo slanje njihovih života u drugi svet dehumanizuje.

Ono što je ponižavajuća činjenica jeste ta da postaje realnost da se učesnici u ratu u Ukrajini ponašaju kao da igraju video igricu, a ne oduzimaju živote ljudskim bićima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: