Vučić: Zabrinut sam; "Traže sukob" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti i tom prilikom komentarisao trenutna dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2023.

19:27

Vučić: Zabrinut sam;
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se plaši da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i o onome sa čime se Srbija zaista suočava misleći na francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju.

"Svi smo videli verzije francusko-nemačkog plana. On više nije samo njihov, a o tome ćemo tek govoriti. Kada gledate neki papir, lako pronađete zamerke, a u ovom papiru nema šta čime bismo mogli biti oduševljeni. U svim razgovorima sam učestvovao, još od momenta kada je na čelu Vlade bio Ivica Dačić, i to nikada ovako nije izgledalo. Postavlja se pitanje zašto? Činjenica je da su promenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u de fakto ratu. Nema tolerisanja iskakanja u političkom smislu, i sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a i mi smo njihovo dvorište, i oni tu žele da sve bude kako oni žele", rekao je.

Kako je naveo, kompletan evropski kontekst je takav da, ako pažljivo pogledamo, da posle ukrajinsko-ruskog sukoba, je sve postalo jedan od najvećih problema za nas.

Podsetio je i na incidente koje Aljbin Kurti izaziva kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

"U Kurtijevo vreme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini 10 teških. Poslednje je današnje ranjavanje Miljana D. koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak", kazao je on i objasnio da Kurti želi sukob kako bi NATO bio na njegovoj strani.

Istakao je da su se stranci više zabrinuli što je Rada Trajković dva sada sedela na klupici, nego zbog napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Kako je naveo, Srbiju niko ništa nije pitao ili konsultovao u pogledu formiranja francusko-nemačkog plana.

"Bez ikakve krivice. Nije upucan nijedan Albanac. Ništa nigde nismo uradili, a oni su došli i pokazali plan... Prikrivena je činjenica da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku tzv. Kosova u UN", rekao je i dodao:

"Oni su to sve prihvatili i time je taj plan de fakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju", kazao je on.

Vučić je naglasio je da je bitno da razgovaramo o svemu.
  • Tri pretnje Srbiji


On je saopštio šta mu je "petorka" saopštila u drugoj rečenici kada su se sastali u Beogradu.

"Dogodiće se za pet, tri meseca, ili godinu dana... Zabrinut sam, neću da stavljam probleme pod tepih. Došla je petorka, predstavnici tri najveće evropske zemlje... U drugoj rečenici mi je rečeno da moramo da prihvatimo ovaj plan, a ako ga ne prihvatimo, jer oni smatraju da mora biti prihvaćen. Suočićemo se sa pod jedan, prekidom procesa evropskih integracija, pod dva, suočićemo se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu... Citirao sam, a to mi je ponovljeno još tri puta. Svaki put sam na to veoma snažno regaovao", rekao je

Kako je kazao, njegov posao je bio da brine o državi.

Ja sam jasno rekao, ali nemojte brinuti, svi znate o čemu govorim. Znamo šta je za Srbiju neprihvatljivo", rekao je Vučić.
  • Borba za ZSO


Istakao je da sada sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština.

"Očekujem da kažu da 21 od ova 22 principa nisu poželjna i da neće to da urade. Šta je to što mene toliko brine? Šta god da sam izgovorio zasnovano je na činjenicama, iznosio ih, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi da me sluša. Ne mene, nikog. Kada im kažem, ljudi mora da ide prvo ZSO, oni kažu jeste ali vidite da nije realno... Mi želimo kompromis, mi želimo dijalog, ali obe strane moraju da čine ustupke. Ali je problem u tome da vi vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena", rekao je i dodao:

"Ide prvo obaveza za formiranje ZSO. Sekiram se zato što postoji jedna stvar, a svi znate o kojoj stvari govorim. Shvatio sam da od toga neću odustati".

Vučić je rekao da moramo da pokrenemo razgovor unutar našeg društva.

"Da li sam mogao da kažem, izađite napolje, nećemo da razgovaramo ni o čemu. Mogao sam. Ali povukli bi investicije, promenjen vizni režim".

Kako je rekao, Srbija mora da razgovara, mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi svoj evropski put.

"Ekonomski i politički bismo bili izgubljeni bez toga. Bio sam dovoljno snažan da u lice petorici velikih kažem šta je to što ću preuzeti na sebe. Naš plan je da radimo mnogo više, mnogo jače, da radimo i na reformama našeg pravnog, medijskog sistema, da pokušamo da budemo najbolji... Težak period je pred nama, biće nam potrebno mnogo više truda, mnogo više rada i energije", kazao je.

Dodao je da će sačuvati građane Srbije i državu Srbiju, i kako je kazao, veruje da je to jedini mogući put.

"Ako je izbor taj da s jedne strane imamo sankcije i izolaciju ili ćemo s druge strane da se da kažemo prihvatamo sve, odmah, što znači i Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće".
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr
  • Zakazana sednica Saveta za BDP


Istakao je da je njegov plan da radi mnogo više i mnogo jače.

"Sutra imamo sednicu Saveta za BDP. Da radimo na reformama našeg pravnog sistema. Da u svemu pokušamo da budemo najbolji", podsetio je on.
  • Kompromis, kompromis i samo kompromis


Predsednik Srbije je rekao da ništa nismo potpisali, ali da "moramo da tražimo kompromisno rešenje".

"Neće se dogoditi bilo šta za nekoliko meseci, a kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjasniti i Narodna skupština, možda i narod, a možda i sve druge institucije i celokupno srpsko društvo. Važno je da ću već narednih dana pozvati da obavestim sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju i obavestiti ih šta se iza svega krije, kakve su namere", kazao je Vučić.

Vučić je dodao da je "važno da pokažemo da želimo mir u regionu i da pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo".

Podsetio je na ulogu zapadnih zemalja u stvaranju tzv. Kosova i istakao da nije čudno što oni vide tzv. Kosovo kao državu.

"Kad se strasno i snažno sa nečim ne slažemo, svejedno moramo da razumemo kolika je njihova snaga, kolika je naša snaga".
  • "Do poslednjeg trenutka..."


Naglasio je da je Slobodan Milošević "do poslednjeg trenutka mislio da nijedna bomba neće pasti".

"Trebalo je nekoliko dana da se osvesti da bombe padaju po Srbiji", kazao je.

Ponovio je svoj stav da "ne želi decu da vraća u kovčegu".
  • Vidljive promene


"Ne postoje gore sankcije od povlačenje investicija... To mi je tri puta rečeno u lice... Ili ćemo sa druge strane da kažemo da prihvatamo sve, odmah, što znači Kosovo u UN. Ja sam za onaj put komprimisa, ukoliko je moguće boriti se i gurati... U Americi se više ne govori o međusobnom priznanju, ipak smo nešto pomerili. Ne govori se ni o našem odobravanju ulaska",rekao je.

Kako je rekao, "na Ustav Srbije sam se zakleo".

"Kad ovo bude došlo, na Vladi smo dogovorili taktičke poteze i ko će šta da preuzme na sebe, ali sačuvaćemo državu Srbiju i verujem da je to jedini mogući put jer, ako je izbor taj da s jedne strane imamo izolaciju, sankcije ili ćemo, sa druge strane, 'da prihvatamo sve odmah', što znači Kosovo u UN", rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da se u planu ne govori o našem odobravanju ulaska tzv. Kosova u UN, ali bismo pomogli drugima da mogu da izglasaju da oni budu u UN.

"Naše je da pokušamo da kompromisno dođemo do normalnizacije odnosa kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli da žive normalno, da ih niko ne maltretira svakog dana i da čuvamo državu Srbiju i njenu celinu i jedinstvo. Biće veoma teški i zato sam uplašen", kazao je on i najavio teške dane u drugoj polovini ove godine.

Kako je rekao, "on zna šta će da odluči", ali "ne u ime Srbije".

"U ime Srbije odlučivaće drugi nadležni državni organi i, eventualno, građani", rekao je Vučić.

Dodao je da nema ništa protiv i da bude sazvana posebna sednica Narodne skupštine po ovim pitanjima.
  • "Ne spominje se ulazak u UN"


Odgovarajući na pitanja medija, Vučić je podsetio da se u planu ne spominje ulazak u UN, ali se govori o tome da ne sprečavamo lažnu državu da ulazi u međunarodne organizacije.

Zapitao se šta je politika onih koji jedan dan kažu da je "veleizdajnik", a razumeo je da su "za Evropu".

"Nije ovde Vučić ništa uradio. Ni dobro, ni loše. Jedino što sam imao teške razgovore i ništa više od toga. Morao sam da se borim dok su se neki skijali u Sloveniji, pa sam kod vas morao da slušam kako mi skijaš iz Slovenije soli pamet kako moram da se borim za Kosovo i Metohiju", rekao je predsednik.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr
Vučić je rekao da se pita "kako je moguće izdati nešto što je već dato na tacni 2008. godine, a on uspeo da vrati u žižu svetske javnosti".

Podsetio je i na najave dela opozicije da će uvesti sankcije Rusiji.

"Evo, došao je 23. januar. 334 dana je prošlo, a još Vučić nije uveo sankcije Rusiji", podsetio je on.

"Zato, gospodin Jovanović nije na vlasti. Narod možda to smatra da kada pustite braću Mazreku, Kurtija i sve ostale, a ništa ne dobijete, da kada ćutite i sakrijete se u mišju rupu kada vam ubijaju narod 2004, kada ćutite 2008. godine i jedino održite moleban, a onda se nekom drugom drznete da držite nekom drugom predavanja", rekao je on.

Istakao je da su nam 1999. i 2008. godine govorilo o "vladavini prava" i tome da su "Kosovo i Metohija demokratsko pitanje".

Predsednik je rekao da "ih nikada nije bilo briga za demorkatiju", već ih zanimaju njihovi geopolitički interesi i da pokriju svoje poteze saglasnošću Srbije.

Govoreći o kampanji u regionu, kazao je da pre priče o Jasenovcu, kada je prvi put tražio da ode, pojavila se priča da je "tukao nekog u Petrinji", a nikada tamo nije ni bio.

"Da li razumete šta to znači u međudržavnim odnosima, da takve stvari lažete?", pitao je Vučić.
  • Ostavka?


Govoreći o mogućoj ostavci, predsednik Srbije je rekao da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini doneo veliku nesreću i to u svakom smislu.

"Ja mislim da je pitanje onoga što mogu da ponude, ono sa čim sam se suočava pre dva dana je bio samo štap ili batina. Moramo da budemo fer i da kažemo da je EU najveći investitor i donator u Srbiji. Oni su došli sa štapom, a verujem da će u budućnosti biti boljih vesti. Tražio sam podršku i pomoć EU. Videćemo", naveo je.

Dodao je da će sve teći onako kako je rekao, dok ne dođemo do trenutka kada budemo morali da se izjasnimo.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao sednici Vlade.

Vučić je tom prilikom upoznao članove Vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji, saopštila je ranije danas pres služba Vlade Srbije.

Takođe, podsetimo, pripadnici specijalne jedinice policije tzv. Kosova ROSU pucali su danas kod punkta na Bistričkom mostu na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić.

Oni su pucali na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina, a tom prilikom ranjen je Miljan Delević dok je njegov suvozač D. S. pukom srećom prošao bez povreda, dok je čitav automobil izrešetan.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: