Britanski izaslanik: Ni tzv. Kosovo, ni Srbija...

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan izjavio da ni tzv. Kosovo, ni Srbija ne bi trebalo da posmatraju sprovoeđenje postojećih sporazuma kao pretnju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.01.2023.

09:11

Britanski izaslanik: Ni tzv. Kosovo, ni Srbija...
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ

Stjuart Pič je za list Kurir istakao da bi obe strane trebalo da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga i dodao da je Zajednica srpskih opština jedna od njih, kao i da ni tzv. Kosovo, ni Srbija ne bi trebalo to da posmatraju kao ustupke ili pretnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno učešće u dijalogu.

"I Kosovo i Srbija treba da ispune svoje obaveze preuzete tokom dijaloga. ZSO je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih. Kako će Zajednica izgledati kada bude osnovana, pitanje je za strane u dijalogu", kazao je on.

Naveo je da očekuje sveobuhvatni, konačan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova "kao dve susedne zemlje", ističući da obe strane imaju obavezu prema svojim građanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa.

"Najvažnije je da taj sporazum mora biti prihvatljiv i za građane Kosova i Srbije i mora doneti dugoročnu korist njima, kao i celom regionu. Na liderima Srbije i Kosova je da se dogovore o preciznom formatu i sadržaju tog sporazuma", rekao je Pič, navodeći da su za održiv sporazum potrebne "politička volja i hrabrost".

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: