Američki ministar odbrane: "Danas objavljujemo istorijsku odluku"

Sjedinjene Države i Japan najavile su u nove inicijative koje imaju za cilj jačanje njihove bezbednosne saradnje suočene sa pretnjama Kine i Severne Koreje.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2023.

09:13

Američki ministar odbrane:
EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

"Danas objavljujemo istorijsku odluku da optimizujemo položaj američkih snaga u Japanu“, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, japanskim ministrom spoljnih poslova Hajašijem Jošimasom i japanskim ministrom odbrane.

Planirane akcije "pojačaće sposobnosti odvraćanja u regionu i omogućiti nam da efikasnije branimo Japan i njegov narod“, rekao je Ostin. Među konkretnim merama pominje se "prilagođavanje prisustva američkih trupa“ na japanskom ostrvu Okinava.

Ostin je rekao da su "u sve izazovnijem bezbednosnom okruženju" dve strane odlučile da reorganizuju 12. puk u Japanu do 2025. kako bi ga učinili "smrtonosnijim, agilnijim, sposobnijim". O daljim planovima će se razgovarati na sastanku u Beloj kući između američkog predsednika Džoa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide koji je zakazan za petak.

Japan je nedavno najavio masovno proširenje svojih odbrambenih sposobnosti u svetlu težnje Kine za dominacijom u regionu i pretnje od Severne Koreje.

Pjongjang je nedavno izveo seriju raketnih testova, pojačavajući tenzije na Korejskom poluostrvu. Posmatrači strahuju da bi uskoro mogla uslediti nova severnokorejska nuklearna proba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: