Priština poziva Srbe da se prijave za policiju

Portparol privremenih prištinskih institucija Perparim Kriziu izjavio je danas da je konkurs za prijem policajaca otvoren za sve one koji ispunjavaju uslove.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.01.2023.

12:44

Priština poziva Srbe da se prijave za policiju
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je dodao i da tzv. Kosovo ne želi nikoga da isključuje iz institucija ili da "Srbe zameni Albancima".

On je za RSE rekao da institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem pozivaju pripadnike srpske zajednice da se prijave na konkurs, posebno one koji ranije nisu imali priliku da rade u javnom sektoru. ''Želimo da Srbi budu zastupljeni u našim multietničkim institucijama'', rekao je Krieziu.

Iz Policije Kosova nisu odgovorili na pitanje da li ima zainteresovanih na objavljeni konkurs, kao ni da li imaju pravo da konkurišu bivši policajci koji su podneli ostavke, i naveli da su "kriterijumi objavljeni u javnom konkursu", te da će javnost o daljim koracima biti blagovremeno obaveštena.

Početkom januara kosovska policija je raspisala konkurs za prijem novih službenika iz redova nevećinskih zajednica za popunjavanje upražnjenih mesta u Regionalnoj direkciji Policije Kosova Mitrovica Sever, a medjunarodna zajednica je više puta pozvala Srbe da se vrate u institucije, ali i Kosovo da omogući povratak.

Na pitanja medija da li su razmotrene ostavke srpskih sudija i da li će na eventualnom konkursu imati pravo da apliciraju i oni koji su podneli ostavke, predsednik Sudskog saveta Aljbert Zogaj kaže da se ostavke pažljivo razmatraju, i dodao da su započete procedure za odredjivanje disciplinskih mera ''prema onim radnicima koji su učestvovali na političkim skupovima, a koji su u suprotnosti sa ustavnim, zakonskim i etičkim odgovornostima''.

Kako je rekao ne mogu da se raspišu nova radna mesta za zamenu sudija, a da se pre toga te ostavke odobre. Iz Tužilačkog saveta Kosova u pisanom odgovoru za RSE navode da će odluka o ostavkama srpskih tužilaca sa severa biti doneta nakon detaljne analize. "Bez donošenja odluke o ostavkama, ne možemo da procenimo kako ce se odvijati situacija u ovom slučaju", navode iz Tužilačkog saveta Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: