Priznali poraz? "Izgubili smo. Bacili smo najbolje trupe"

Snage ruskog predsednika Vladimira Putina možda su već izgubile ključnu bitku u Ukrajini, rekao je u nedelju bivši ruski vojni komandant.

Izvor: index.hr

Nedelja, 08.01.2023.

19:59

Priznali poraz?
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Borbe su i dalje koncentrisane na jugoistoku Ukrajine i gradu Bahmutu, koji je mesecima bio poprište nekih od najintenzivnijih bitaka u ratu.

Ruske trupe u regionu predvodi grupa Vagner, privatna vojna snaga koju je osnovao Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, koja je naširoko optužena za grubo kršenje ljudskih prava i napade na civile.

Borbe u Bahmutu, gde se nalaze rudnici koji sadrže strateške resurse, uključujući so i gips, nastavljeni su tokom vikenda. Izgleda da je Rusija napredovala u obližnjem Soledaru, a ruski vojni stručnjaci sugerišu da bi Rusi mogli da opkole ukrajinsku vojsku tamo.

Pobeda "jako daleko"

Međutim, čak ni taktička pobeda u Bahmutu možda neće preokrenuti tok rata u korist Kremlja, rekao je Igor Girkin, bivši ruski komandant poznat po ulozi u ruskoj operaciji na Krimu 2014. i ulozi koju je imao u rušenju putničkog aviona Malaisia Airlines.

Girkin, poznat i kao Strelkov, napisao je na Telegramu da su Putinove trupe već izgubile u strateškom smislu.

Girkin je rekao da je ruska pobeda u Bahmutu još "daleko" i da će rat trajati još najmanje mesec dana. Čak i ako Rusija ostvari taktičku pobedu, rekao je on, to bi ipak bio strateški gubitak jer bi potrošeni resursi značili više drugim ciljevima u Ukrajini.

"Bacili smo najbolje trupe"

"Čak i ako naše trupe ostvare taktičku pobedu, već smo strateški izgubili jer smo još jednom bacili svoje najbolje snage i resurse na nedostojan cilj“, napisao je Girkin.

On je dodao da je za naređenje invazije u velikoj meri kriv Generalštab Oružanih snaga Rusije, ali da je i grupa Vagner delila krivicu što je dozvolila da se njene trupe koriste u ovoj borbi.

"Komandant koji dozvoljava da se njegovi vojnici tako nevešto i beskorisno troše (čak i po naređenju) ne može se ni u kom slučaju smatrati dobrim vojskovođom“, pisao je on.

Sukob unutar ruskog rukovodstva

Kako se sukob nastavlja, tenzije oko Bahmuta rastu unutar ruskog rukovodstva.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISV), američkom trustu mozgova, grupa Vagner je pokušala da okrivi rusko Ministarstvo odbrane za spor napredak u bici.

U intervjuu ruskim državnim medijima, Prigožin je navodno rekao da su se vojnici Vagner grupe borili da prođu ukrajinske linije "zbog nedovoljne količine oklopnih vozila, municije i zaliha granata od 100 mm“, izvestio je ISV.

Girkin, koji je sve kritičniji prema rukovodstvu Moskve, rekao je juče da se rukovodstvo Kremlja podelilo zbog invazije nakon vesti da je Prigožin optužio oligarhe za diskreditaciju Vagner grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: